Comandat de Partidul Naţional Liberal – Filiala Hunedoara
CUI 21200012

Ziua mondială fără maşini este marcată, anual, la data de 22 septembrie, iar cu această ocazie la Cluj a avut loc Crosul Companiilor, un eveniment sportiv la care au luat startul peste 2000 de participanți, în frunte cu primarul municipiului, Emil Boc.

Perioada 16-22 septembrie este dedicată, la nivelul întregii Uniuni Europene, mobilității și mijloacelor de transport alternative, iar municipalitatea clujeană este cunoscută pentru investițiile semnificative făcute pentru creșterea calității sistemului public de transport în comun, prin achiziționarea de vehicule noi, la cele mai înalte standarde din domeniu și prin susținerea unor politici publice precum: autobuze școlare cu circuit închis, benzi dedicate pentru transportul în comun sau gratuități la transport pentru diverse categorii de persoane.

Primarul Emil Boc a alergat pe traseul de 6 kilometri, iar la final le-a transmis concitadinilor săi că îi încurajează să meargă cât mai mult pe jos.

”Vă încurajez să mergeți cât mai mult posibil pe jos, atât pentru sănătatea dumneavoastră, cât și pentru cea a mediului înconjurător!” a spus Emil Boc.

De la introducerea sa, în 2002, impactul Săptămânii europene a mobilităţii a crescut constant, atât în Europa cât şi în lume, iar în 2017 campania a bătut recordul de participare, când 2.526 de oraşe din 50 de ţări au organizat activităţi în decursul săptămânii. Peste jumătate dintre oraşele participante au implementat măsuri permanente.

Scopul imediat al Zilei mondiale fără maşini este descurajarea, pe cât posibil, a circulaţiei cu automobilul personal sau de serviciu, în favoarea deplasării cu bicicleta, a mersului pe jos ori, în ultimă instanţă, a transportului în comun. Pe termen lung, se doreşte crearea comunităţilor în care atât magazinele, cât şi locurile de muncă să se afle în apropierea domiciliilor, la distanţe ce pot fi uşor parcurse în plimbare.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania