Decernarea premiilor ”Barcsay Ákos” a reprezentat startul oficial al Zilelor Maghiare din județul Hunedoara, ajunse la cea de-a X-a ediție. În acest an, cu prilejul ediției jubiliare, Zilele Maghiare oferă peste 50 de evenimente culturale și sportive care se desfășoară în perioada 19-29 septembrie, în 10 localități hunedorene unde trăiesc membrii comunității maghiare. 

Călugărul franciscan Böjte Csaba-președintele Fundației ”Sfântul Francisc” din Deva, Illyés Katalin-directorul Școlii Generale nr. 4 din Vulcan și inginerul Daradics János-ofițer de cercetași din Deva sunt cele trei personalități hunedorene care au fost premiate în acest an cu premiul ”Barcsay Ákos”, evenimentul marcând debutul cele de-a zecea ediții a Zilelor Maghiare din județul Hunedoara. Anual, trei personalități primesc această distincție, fiind vorba despre un reprezentant al cultelor, un cadru didactic și o personalitate din sfera civilă.

În cadrul ceremoniei de decernare a premiilor ”Barcsay Ákos”, care a avut loc sâmbătă seara, în sala festivă a Universității din Petroșani, deputatul european Iuliu Winkler, liderul UDMR Hunedoara, a reiterat cele mai importante momente ale Zilelor Maghiare, arătând că acestea au devenit cea mai importantă sărbătoare a comunității maghiare din județ.

”Zilele Maghiare din județul Hunedoara înseamnă pentru noi puncte de întâlnire. Este o perioadă când primim oaspeți din Secuime, pe prietenii noștri din județul Covasna, dar și din Harghita. Proiectele pe care le organizăm împreună fac parte din parteneriatul comunității noastre cu cea din Secuime. Îi întâmpinăm cu drag și pe oaspeții noștri din Ungaria. Ne leagă o prietenie veche de județul Vas, de orașele Szombathely și Várpalota, și o nouă prietenie cu localitatea Ikervár, înfrățită de curând cu Mărtinești. Zilele Maghiare reprezintă și un punct de referință în privința conviețuirii comunităților maghiară și română. Azi, pot afirma cu mândrie că și membrii comunității române așteaptă oferta culturală și gastronomică a Zilelor Maghiare, iar prin evenimentele noastre pot cunoaște tradițiile noastre”, a subliniat Iuliu Winkler.

El a apreciat că Zilele Maghiare din județul Hunedoara reprezintă cea mai importantă sărbătoare comunitară a maghiarilor hunedoreni.

”Acest deceniu a fost marcat și de consolidarea încrederii atât în sânul comunității noastre, cât și între comunități. Doresc să felicit echipa de organizatori și să mulțumesc pentru sprijinul financiar primit de la guvernul Ungariei, de la primăriile din Deva, Hunedoara, Petroșani și Lupeni, de la Fundația Communitas. Fără sprijinul lor nu am fi reușit să organizăm ediția jubiliară”, a precizat președintele UDMR Hunedoara.

Sâmbătă, în cadrul Zilelor Maghiare, la Petroșani au avut loc o serie de evenimente în aer liber, unde publicul a fost așteptat cu programe culturale, concerte și delicii din gastronomia maghiară.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania