Castelului Rhédey din Sângeorgiu de Pădure, monument istoric din secolul al XVIII-lea, este unul dintre cele mai frumoase din Transilvania, iar legătura strânsă a acestuia cu cea care a fost stră-stră-străbunica reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii reprezintă încă unul dintre motivele pentru care merită vizitat. Mai mult, la finalul săptămânii acesteia, în cinci dintre sălile castelului a fost amenajat un mic muzeu, în prezența ambasadorilor Marii Britanii și Ungariei.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Contesa Claudia Rhédey

Domiciliul familiei nobiliare Rhedey a fost construit în secolul al XVIII-lea, pe locul unui alt castel. A fost renovat în 1759 şi 1809, când a căpătat actuala înfăţişare, iar localnicii susţin că era legat printr-o pasarelă de biserica ridicată vis-a-vis în urmă cu aproape 700 de ani. De altfel, în Biserica Reformată din apropiere se află cripta sub ale cărei podelele sunt îngropaţi mai mulţi membri ai familiei Rhedey, inclusiv Claudine, cunoscută drept contesa Claudia Rhedey. Muzeul recent inaugurat îi este dedicat, aristocrata maghiară având o legătură foarte strânsă cu istoria regalităţii britanice, fiind stră-stră-străbunica reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Vizitatorii vor putea astfel descoperi istoria vieţii frumoasei conteste și detaliile tragice despre sacrificiul suprem pe care ea l-a făcut.

Alteţa Sa Prinţul Charles de Wales

Legătură dintre familia Rhedey şi familia regală britanică s-a stabilit prin Mary of Teck, regina Regatului Unit, ca soţie a regelui George al V-lea, cea care era nepoata Claudiei Rhedey. Prin căsătorie, Claudia Rhedey a primit titlul de contesă de Teck şi l-a primit şi pe cel de contesă de Hohenheim. Claudia Rhedey este strămoş al casei regale Windsor, adică Hanovra – casa britanică schimbându-şi, în anul 1914, numele din Hanovra în Windsor, atunci când Anglia a intrat în Primul Război Mondial împotriva Germaniei. Această legătură dinastică nu a fost niciodată uitată de către familia regală britanică, astfel că în anul 2008 Alteţa Sa Prinţul Charles de Wales a vizitat locul de naştere al stră-stră-străbunicii sale.

Strămoaşa familiei regale a Marii Britanii s-a născut în 1812, la Sângeorgiu de Pădure, iar fiul ei, Francisc Wurttemberg (Franz Paul Karl Ludwig Alexander Herzog von Teck) s-a căsătorit cu prinţesa Mary Adelaide, stră-străbunica Reginei Elisabeta a II. Nepoata Claudiei Rhedey rezultată din urma acestei căsătorii, Mary Prinzessin von Teck, s-a căsătorit cu George al V-lea, nepotul reginei Victoria a Marii Britanii şi bunicul Elisabetei a II-a, care, în 1910, a ajuns regele Angliei. Fiul lor, cunoscut sub numele de George al VI-lea, prinţul moştenitor, s-a căsătorit cu o prinţesă din Grecia, Marina (Lady Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon care a trăit între anii 1900 şi 2002), cu care au avut o fiică, Elisabeta a II-a, actuala regină a Angliei.

Claudia Rhedey a murit, la 29 de ani, în urma unui accident petrecut în localitatea Pettau, în Slovenia de astăzi, în timpul unei călătorii întreprinse cu scopul de a-şi vizita soţul, pe Alexandru Paul, principele de Wurttemberg, aflat în acel moment la Gratz. Ea era însărcinată în acel moment cu al patrulea copil al lor. Trăsura în care se afla Claudia şi cei trei copii – Claudine Henriette, Franz Alexander şi Amalie Josephine – s-a răsturnat şi, în ciuda traumelor suferite, ea şi-a continuat drumul călare, lucru ce i-a fost fatal. Durerea soțului ei, Alexandru, a fost atât de mare, încât acesta i-a păstrat inima într-o sticluţă pe care o ţinea cu el şi a condus singur caii care însoţeau cortegiul funerar până la Sângeorgiu de Pădure. 

Cripta familiei Rhedey, în care se află Claudia Rhedey, moartă în 1841, a fost complet zidită în 1614 din cauza ciumei şi redeschisă doar pentru a o înmormânta pe contesă, respectându-i-se astfel ultima dorinţă. Cripta a stat închisă din nou, timp de aproape 100 de ani, până în 1935, când au fost efectuate ample lucrări de renovare în interiorul bisericii.

Claudia Rhedey este înmormântată faţă în faţă cu amvonul bisericii, trupul ei fiind identificat după un colier pe care îl primise de la naşii ei de botez. Deasupra mormântului ascuns sub podeaua bisericii tronează două plăci comemorative din marmură neagră: prima placă a fost donată bisericii în 1905, de către Mary Victoria, prinţesă de Wales, iar cea de-a doua tot de către ea, dar în 1935, când era deja Regină a Angliei.

În Muzeul Rhedey a fost expusă şi o copie a jurnalului Claudiei Rhédey, un document olograf de 420 de pagini, aflat într-un muzeu din Germania, care va fi tradus pentru a se afla informaţii detaliate despre viaţa contesei. Soțule acesteia a fost prinţul Alexander de Wurttemberg, un prinţ de naţionalitate germană, acesta fiind și motivul pentru care jurnalul acesteia a fost păstrat în Germania după moartea ei.

Credit foto: Winkler Gyula

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania