Incepand de acum, orasul canadian Montreal se afla pe “lista scurta” a celor care au cel putin doua statui ale lui Mihai Eminescu. Asta dupa ce duminica, 22 septembrie, in fata Catedralei ortodoxe “Buna Vestire” din Montreal, a fost sfintit si dezvelit un bust al poetului national al Romaniei, opera a artistului plastic Petru Ilie Birau. Povestea bustului de bronz care-l infatiseaza pe Mihai Eminescu incepa insa acum cativa ani, si il are la origine pe Ionut Leonard Voicu, un roman stabilit la Montreal, scriitor, poet si presedinte al Asociatiei Scriitorilor Romani din Canada (ACSR), precum si al Cenaclului literar “Mihai Eminescu” din Montreal.

Ionut Leonard Voicu

In rezumat, povestea spune ca Ionut Leonard Voicu l-a cunoscut pe artistul plastic Petru Ilie Birau si i-a propus acestuia sa creeze un bust al poetului national al Romaniei care sa fie amplasat la Montreal. Sculptorul a  acceptat – cu emotie – provocarea, iar dupa o bucata de vreme, ideea s-a transformat in realitate. In final, Ionut Leonard Voicu a achizitionat – pe banii sai – bustul de bronz si l-a donat catedralei ortodoxe romane “Buna Vestire” din Montreal, pentru a fi amplasat in fata acesteia, un gest care merita intreaga noastra apreciere. Si pentru a da “Cezarilor” – adica realizatorilor importantului act artistic si cultural – ce este al lor, va propunem doua scurte interviuri cu acestia, si incepem – pentru ca a fost ideea lui – cu Ionut Leonard Voicu, abordat imediat dupa momentele festive ale dezvelirii si sfintirii bustului lui Mihai Eminescu, si chiar langa acest monument.

Petru Ilie Birau

 La randul sau, marcat de emotia momentului, sculptorul Petru Ilie Birau a povestit si el, pe scurt, drumul de la idee la fapta.

Iar daca am vorbit mai sus despre faptul ca Montreal are doua monumente dedicate lui Mohai Eminescu, sa precizam ca primul, care a fost dezvelit in septembrie 2004, are o istorie mai speciala si chiar mai controversata. Este vorba de monumentul amplasat in nou infiintata “Place de la Roumanie” (“piata Romaniei”), opera a sculptorului Vasile Gorduz. Monumentul a fost dezvelit in prezenta presedintelui (de atunci al) Romaniei, Ion Iliescu, a carui prezenta la Montreal a starnit opozitia vehementa a unei parti a comunitatii romane din acest oras, care l-a huiduit copios, impiedicandu-l sa-si tina discursul pregatit si ducand un eveniment cultural-artistic mai degraba in plan politic. In plus, designul insasi al statuii a fost unul controversat, o buna parte a comunitatii romanesti din Montreal si Canada acuzand prezentarea lui Eminescu intr-un mod artistic nepotrivit.

Revenind in actualitate, o mentiune pentru Catedrala Buna Vestire si parohul acestui asezamant de cult, preot Liviu Alexandrescu, care a acceptat cu drag amplasarea bustului in fata bisericii, spunand chiar ca “oriunde in lume exista o biserica romaneasca, ar trebui ca in fata ei sa existe o statuie a lui Eminescu”…

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.