Corina Crețu, fost comisar european pentru Politică Regională, și-a exprimat speranța că următorul Cadru Financiar Multianual al UE pentru perioada 2021-2027 va permite o mai bună coordonare între fondurile disponibile pentru cercetare și inovare, astfel încât cei care fac performanță în aceste domenii să poată beneficia de finanțare adecvată, care să se ridice la plus-valoarea pe care munca lor o aduce societății.

Actual eurodeputat Corina Crețu a susținut în cadrul unei intervenții în Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European că cele două domenii ”trebuie să devină priorități strategice, atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru statele membre”.

Consiliul european pentru inovare va deveni realitate începând cu anul 2021, în cadrul următorului program al UE pentru cercetare și inovare, Orizont Europa. Comisia a propus alocarea unor fonduri de 10 miliarde de euro pentru CEI în cadrul Orizont Europa, programul UE de finanțare a cercetării și inovării pentru perioada 2021-2027.

În iunie 2018, Comisia a propus cel mai ambițios program dedicat cercetării și inovării de până acum, Orizont Europa, cu un buget propus de 100 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Propunerea se bazează pe contribuția Comisiei la reuniunea liderilor UE din 16 mai de la Sofia, ”O agendă europeană reînnoită pentru cercetare și inovare – șansa Europei de a-și modela viitorul”, care a subliniat necesitatea creării unui Consiliu european pentru inovare, precum și alte măsuri utile pentru a asigura competitivitatea Europei pe plan mondial.

Corina Crețu a fost membru al Parlamentului European din 2007, anul aderării României la UE, și până în 2014. Din noiembrie 2014 a fost comisar pentru politică regională din partea României în Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker.

La 1 iulie 2019 a demisionat din funcție pentru a reveni în Parlamentul European ca urmare a alegerilor europene. În legislativul actual, Crețu este membră în Comisiile REGI și CONT, precum și membru supleant în Comisia AGRI.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania