O grădiniță construită cu fonduri de la Guvernul Ungariei a fost inaugurată miercuri la Gheorghieni, în apropiere de Cluj-Napoca, investiția fiind derulată de Parohia Romano-Catolică din localitate, în cadrul Programului de dezvoltare a grădiniţelor din Bazinul Carpatic. Costurile totale au depășit 650.000 de euro (220 de milioane de forinţi)

La ceremonia de inaugurare a grădiniței a participat și secretarul de stat ungar în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, responsabil pentru relaţia cu cultele, minorităţile şi societatea civilă, Miklós Soltész, cel care în discursul său a încurajat naţiunile şi bisericile din regiune să conlucreze strâns.

Potrivit preotului romano-catolic László Fábián, lucrările de construcție au durat puțin, doar șase luni, însă lupta cu birocrația pentru obținerea autorizaţiilor şi avizelor necesare a durat mai bine de un an și jumătate. După obținerea lor, grădiniţa veche, rămasă mică, a fost demolată, iar în locul ei a fost ridicată cea nouă.

Ceea ce este benefic pentru maghiarii care trăiesc aici, aduce beneficii şi pentru români, pentru economia României, a spus secretarul de stat, Soltész Miklós. În afară de faptul că s-au plătit impozite şi taxe în urma construirii edificiului, astfel de facilităţi ajută ca România să îşi păstreze acasă cât mai mulţi dintre cetăţenii săi.

Oficialul maghiar a menţionat că, în ultimii ani, Guvernul Ungariei a cheltuit 48 de miliarde de forinţi (143,2 milioane euro) pentru construirea şi renovarea unor grădiniţe şi creşe din Bazinul Carpatic. Aproximativ jumătate din această sumă a ajuns în România, pentru construcţia a 64 de creşe şi grădiniţe noi şi renovarea altor 367. Soltész a adăugat că guvernul maghiar a întins o mână de ajutor nu doar maghiarilor de peste graniţele Ungariei, ci şi minorităţilor etnice care trăiesc în Ungaria. Au fost cheltuite sume semnificative şi pentru renovarea grădiniţelor şi şcolilor comunităţii româneşti din Ungaria.

“Dacă vrem să supravieţuim în această regiune, nu există altă cale decât aceea de a ne uni forţele. (…) Dacă dorim să păstrăm această regiune împreună, noi, diversele naţiuni şi diversele biserici, trebuie să ne unim”, a punctat secretarul de stat.

Gabriel Costea, primarul comunei Feleacu, de care aparţine satul Gheorghieni, a mulţumit Guvernului Ungariei pentru clădire şi a lăudat comunitatea din sat pentru faptul că, în ciuda lipsei uriaşe de forţă de muncă, a reuşit să construiască grădiniţa în doar o jumătate de an.

La intrarea în grădiniţă, reprezentantul statului maghiar, cel al Bisericii Romano-Catolice şi primarul comunei au tăiat panglica în culorile României şi Ungariei.

Potrivit recensământului din 2011, în Gheorghieni sunt 1007 de locuitori, iar 87% dintre săteni s-au declarat maghiari. Din punct de vedere administrativ, satul aparţine de comuna Feleacu, care este majoritar românească.

Sursa: MTI
Credit foto: https://kronikaonline.ro

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania