Curtea de Apel Cluj a decis ieri să mențină soluția Tribunalului Cluj privind anularea planului urbanistic al întregului proiect minier de la Certej, decizia fiind definitivă, anunță organizația Mining Watch România. Soluția instanței invalidează toate actele obținute din 2010 până în prezent în baza Planului Urbanistic Zonal, de la acordul de mediu la autorizațiile de construire.

Organizația neguvernamentală Mining Watch România a anunțat pe pagina de socializare că a reușit să blocheze definitiv proiectul minier cu cianuri de la Certej, după ce Curtea de Apel Cluj a decis ieri să mențină soluția Tribunalului Cluj privind anularea planului urbanistic al întregului proiect.

”Ce înseamnă asta? Decizia invalidează toate actele obținute din 2010 până în prezent în baza acestui PUZ: de la acordul de mediu la autorizații de construire. Practic, am blocat pe termen indefinit acest proiect dezastruos pentru mediu. Ca să vă faceți o idee, Eldorado Gold, prin subsidiarele sale Deva Gold și European Goldfields Deva a concesionat în Munții Metaliferi peste 4.500 de hectare, de două ori suprafața proiectului minier Roșia Montană.”, au scris pe pagina de Facebook reprezentanții Mining Watch România.

Proiectul minier Certej, din Certejul de Sus, județul Hunedoata, este o afacere a companiei Eldorado Gold. Zăcământul de la Certej este deținut de Deva Gold SA, un joint-venture între Eldorado Gold (80%) și compania de stat Minvest Deva (aproximativ 20 %). Proiectul s-a confruntat de-a lungul timpului cu o opoziție puternică, atât națională cât și internațională. Iazurile de decantare, având baraje din anrocamente de 169 m și de 70 m înălţime sunt un motiv suplimentar de îngrijorare, deoarece ar fi amplasate în imediata vecinătate a mai multor sate dens populate, precum Hondol, Bocşa Mică şi Certej.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania