Grantul Generaţii, al Fundaţiei Principesa Margareta a României, a fost motorul financiar care a determinat mai multe persoane vârstnice să facă voluntariat pentru copiii din grupuri vulnerabile, într-un centru de zi de tip şcoală după şcoală care funcționează la Şcoala Gimnazială “Alexandru Ioan Cuza” din Târgu Mureş.

Astfel, mai mulţi copii proveniţi din familii în situaţii de risc social care învaţă aici, beneficiază, începând de astăzi, de îndrumarea unor bunici voluntari, care s-au oferit să îi ajute în deprinderea unor activităţi care le pot folosi în viaţă.

“Centrul de zi pentru copii din grupuri vulnerabile este un centru de tip şcoală după şcoală, licenţiat de către Organizaţia Salvaţi Copiii în anul 2018. În prezent, 20 de copii proveniţi din familii în situaţii de risc social frecventează centrul şi primesc sprijin educaţional, asistenţă socială şi consiliere psihologică. Astăzi, seniorii interesaţi să se înscrie ca voluntari au venit să cunoască activitatea Centrului de zi, să îi întâlnească pe copiii care frecventează centrul şi să afle informaţii despre modalităţile de implicare. Aceşti bunici doresc să îşi asume un nou rol social, valorificându-şi experienţa, pasiunea sau talentul pentru un anumit domeniu. Bunicii pot veni cu idei şi propuneri de activităţi educative, vocaţionale, practice sau de dezvoltare personală, pe care vor să le organizeze în cadrul centrului, bazându-se pe grantul Generaţii, al Fundaţiei Principesa Margareta a României, în parteneriat cu Hochland România”, a declarat coordonatorul centrului de zi de la Şcoala Gimnazială “Alexandru Ioan Cuza” din Târgu Mureş, Felicia Gurghian, citată de Agerpres.

Bunicii interesaţi să facă voluntariat la Târgu Mureş au propus deja o serie de cursuri, cum ar fi cel de bune maniere, însă şi un curs în care elevii să fie învăţaţi să croşeteze şi să împletească diferite articole de îmbrăcăminte.

Primul contact dintre bunicii-voluntari şi copii a avut loc, luni, ocazie cu care aceştia au lucrat împreună în cadrul a patru ateliere, confecţionând îmbrăcăminte din hârtie, ţesături şi tablouri de toamnă.

De Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, care se organizează în data de 1 octombrie, mai multe centre sociale de tip şcoală după şcoală din judeţele Alba, Mureş şi Sibiu au invitat seniorii să afle cum pot deveni voluntari pentru copii, în cadrul proiectului Generaţii, desfăşurat de Fundaţia Regală Margareta a României.

Proiectul Generaţii îşi propune să mobilizeze 50 de seniori ca mentori ai copiilor în cele trei judeţe, fiind susţinută astfel îmbătrânirea activă şi implicarea persoanelor de vârsta a treia prin voluntariat, redându-le sentimentul de utilitate, precum şi bucuria de a trăi şi de a dărui.


“Centrele de tip şcoală după şcoală beneficiază de un nou tip de resursă în demersul educaţional, precum şi de noi competenţe care le diversifică portofoliul de activităţi. Nu în ultimul rând, proiectul lansează în comunităţile vizate o nouă perspectivă asupra bătrâneţii, conferind valoarea cuvenită seniorilor şi reconstruind punţi de comunicare între generaţii”, au precizat Organizaţia Salvaţi Copiii şi Fundaţia Principesa Margareta a României, într-un comunicat de presă.

Sursa: Agerpres
Credit foto: Fundaţia Principesa Margareta a României

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania