Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR), împreună cu Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România (FASFR) şi Federaţia Studenţilor în Medicină Dentară din România (FSMDR), reprezentând studenţii în domeniul sănătăţii, solicită ferm prezentarea unui document oficial din partea Guvernului, acceptat şi asumat de toate instituţiile statului implicate, prin care data de 8 decembrie să devină o certitudine pentru susținerea examenului de Rezidențiat.

Studenții susțin că este de apreciat răspunsul rapid al Ministerului Sănătăţii la solicitarea FASMR din data de 3 octombrie 2019, în legătură cu imposibilitatea organizării examenului de rezidenţiat, din cauza absenţei unui Ministru al Educaţiei. Pe de altă parte, ei își exprimă nemulţumirea cu privire la amânarea datei acestui examen extrem de important pentru peste 8000 de absolvenţi din domeniul sănătăţii (medicină, farmacie şi medicină dentară).

”Amânarea datei şi a publicării procedurii de înscriere, a locurilor şi posturilor de concurs, afectează planurile tuturor absolvenţilor care se pregătesc intens pentru examenul necesar integrării lor în piaţa muncii din România. În situaţia actuală, aceştia vor rămâne pentru o perioadă îndelungată fără posibilitatea de a se angaja, cu insecuritatea planurilor făcute în perioada următoare şi cu o incertitudine din partea sistemului în care s-au hotărât să rămână şi să profeseze, mai ales în contextul în care toţi terţii angrenaţi caută soluţii pentru încurajarea personalului din sistemul de sănătate de a rămâne în ţară.”, se arată într-un comunicat de presă remis redacției știriletransilvaniei.ro

Stundeții din domeniu sănătății susțin că trebuie tras un semnal de alarmă cu privire la nesiguranţa care gravitează încă în jurul datei anunţate pentru examenul de rezidenţiat, 8 decembrie 2019. În absenţa unui act oficial, acceptat şi asumat de instituţiile implicate, această situaţie este încă incertă şi nu există nicio garanţie că nu va suferi amânări suplimentare.

”În cadrul declaraţiilor de astăzi din partea Ministrului Sănătăţii (în cadrul conferinţei de presă) şi Prim-ministrului României (pe Facebook), se solicită deblocarea situaţiei din partea Administraţiei Prezidenţiale. Într-un comunicat ulterior şi o postare pe Facebook, Preşedintele României explică imposibilitatea acestei soluţii. Reiterăm faptul că nu există niciun beneficiu real pentru studenţi din a face din acest examen subiectul unei dispute politice, aparent fără soluţionare. De asemenea, săptămâna următoare va avea loc votul pentru o moţiune de cenzură la adresa Guvernului. În urma votului moţiunii de cenzură, indiferent de rezultatul acesteia, va exista o perioadă de instabilitate politică, în care nu se va putea clarifica situaţia examenului de rezidenţiat. Ne menţinem în continuare neutralitatea politică şi dorinţa de a rămâne în afara oricărei discuţii politice, însă solicităm Guvernului României să înţeleagă importanţa soluţionării de urgenţă a acestei probleme, până în ziua votului moţiunii, pentru a nu risca o amânare ulterioară, în urma căreia ar avea de pierdut studenţii, pacienţii şi întregul sistem sanitar”, se mai arată în comunicatul de presă.

Astfel, FASMR, FASFR şi FSMDR solicită ferm prezentarea, până în ziua moţiunii de cenzură, a unui document oficial din partea Guvernului, acceptat şi asumat de toate instituţiile statului implicate, precum Administraţia Prezidenţială, Ministerele Educaţiei Naţionale şi Sănătăţii, Parlamentul României, Universităţile de Medicină şi Farmacie, Direcţiile de Sănătate Publică, Colegiul Medicilor şi Colegiul Farmaciştilor, prin care data de 8 decembrie să devină o certitudine, care să nu poată suferi o amânare ulterioară, indiferent de rezultatul moţiunii de cenzură.

”Viitorii tineri medici, farmacişti şi medici stomatologi ai României merită să primească respectul cuvenit pentru a susţine examenul de rezidenţiat în condiţii optime şi în termenele legale respectate, fără a deveni victimele neînţelegerii instituţiilor statului român şi fără a risca să întâmpine probleme şi mai mari, dacă nu există o clarificare până în ziua moţiunii de cenzură.”, spun reprezentanții celor trei organizații ale studenților din domenul sănătății.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania