fbpx
spot_img
19.7 C
Cluj-Napoca
AcasăINTERVIUIanna Novac: Doar doi artiști pot conviețui în aceeași casă

Ianna Novac: Doar doi artiști pot conviețui în aceeași casă

Publicat în

spot_img
spot_img

Soprana Ianna Novac este născuta în Republca Moldova, la Chișinau. Și-a inceput cariera inca de la varsta de 5 ani unde mergea la cursurile de pian si de unde invatase sa se acompanieze la pian si voce. Dintotdeauna a stiut ca va fi cantareata si tot cea facut a fost sa-si urmeze drumul dat de Dumnezeu. A urmat Liceul de Muzica din Chisinau, unde a studiat 11 ani pian principal, dupa care la obtinerea bursei de studiu din partea Presedentiei Romaniei, in anul 2000, s-a stabilit in Romania, unde a absolvit Liceul de Muzica “Dinu Lipatti” sectia Canto Clasic, in anul 2001, la clasa profesorului Octavian Dobrota si, mai tarziu, Universitatea de Muzica Bucuresti, in anul 2005, la sectia Canto Clasic la clasa profesor univresitar Olimpia Urs. Recent a avut amabilitatea de a-i acorda un scurt interviu colegului nostru Ioan Vasiu.

REPORTER: – Stimată doamnă Ianna Novac, sunteți din Republica Moldova. Când și de ce ați venit în România ?   
IANNA NOVAC: – Da, sunt originară din Republica Moldova, din Chișinău și am venit în România acum aproape 20 de ani, cu o bursă prezidențială de studiu oferită de consilierul președintelui,  domnul Radu Negrei, pentru a studia canto clasic la Liceul de muzică „Dinu Lipatti”  din București.   

REPORTER: – La începuturile carierei dumneavoastră ați fost componentă a trupei ASIA. Vorbiți-ne puțin despre perioada aceea.   
IANNA NOVAC: – Când eram studentă în anul al doilea de facultate am avut șansa de a intra și de a face parte din cea mai în vogă și iubită trupă de atunci, trupa A.S.I.A. Nu pot să vă spun decât că sunt mândră că am făcut parte din acea trupă, că a fost o perioadă extrem de aglomerată, cu Conservator și cu concerte în toată țara și nu numai, cu înregistrări în studiouri, cu filmări, dar a meritat fiindcă practic intrarea mea în showbizz-ul românesc așa s-a produs. Îmi aduc aminte că munceam enorm, lucrarea de licență am scris-o în mașină, în drum spre concerte, apoi când ajungeam acasă spre dimineață mă apucam de învățat ca să ajung la ore dimineața pregătită .     

REPORTER: – Cum de ați trecut la muzica clasică ? În ce împrejurări ?   
IANNA NOVAC: – În momentul în care am venit în București, la studii în clasa a-XI-a, am luat primul contact cu opera și cu cântul clasic. Trebuie să precizez însă că la Chișinău eu am studiat 11 ani pian clasic la Liceul de muzica „Ciprian Porumbescu”, așadar de mică am fost înconjurată de muzica clasica. Trecerea de la muzica pop la pop-opera tot nu a fost întâmplătoare, pentru că prima mea dragoste a fost muzica ușoară cu care am câștigat numeroase premii la concursuri și festivaluri, apoi m-am îndrăgostit de operă și dintotdeauna mi-am dorit să îmbin aceste genuri muzicale și să le aduc pe piața românească.   

REPORTER: – Ar fi interesant de știut, pentru cei care vă cunosc mai puțin, care sunt stilurile de muzică abordate de dumneavoastră în decursul anilor și dintre toate care considerați că vi se potrivește  mai bine ?   
IANNA NOVAC: – Eu cânt de când mă știu, de la 5 ani cântam continuu, ba mă și acompaniam la pian, la 13 ani am luat primele lecții de canto, muzică ușoară, apoi la 17 ani am început studiul de canto clasic și în prezent mă pot bucura de ambele stiluri pe care mi le-am însușit și cred că stilul pop-opera mă definește în totalitate. Nu mă identific, însă, întru totul, cu opera ca gen, pot să spun că mă simt mai apropiată de musical sau de operetă, genuri muzicale din care a luat naștere și din care derivă genul pe care îl abordez acum: pop-opera.   

REPORTER: – Enumerați, vă rog, cele mai importante premii obținute până acum ?   
IANNA NOVAC: – Trofeul Concursului Internațional „Maluri de Prut” Chișinău, Medalia de Bronz la „Jocurile Delfice” Belarus, Premiul 3 „Slavianskii Bazar”, Televotingul și locul 2 la Eurovision România 2011 alături de trupa Distinto, titlul „Vocea de Aur de peste Prut” oferit în cadrul Galei Celebrităților 2010, „Premiul pentru originalitate în muzică” oferit în cadrul Galei de Excelență și Performanță 2018.   

REPORTER: – Aveți o bună colaborare cu trupa Distinto și m-aș bucura dacă ați detalia această extraordinară colaborare.   
IANNA NOVAC: – Este mai mult decât o colaborare. După cum bine știți, unul din membrii fondatori este soțul meu, Octavian Dobrotă și atunci trupa Distinto face parte din familie, doar că niciodată nu amestecăm aceste lucruri când vine vorba de muncă. Este strict muncă. Am împărțit scena de nenumărate ori, mă bucur să pot crea muzică deosebită alături de ei și să adunăm atâta lume la spectacolele noastre. Trupa Distinto și Ianna Novac au schimbat mentalitatea în lumea muzicală acum 11 ani când toți producătorii și impresarii se speriau când auzeau de pop-opera și acum toți, văzând că se poate, încearcă să promoveze genul, construind proiecte similare, iar asta ne face să fim extrem de mândri.    

REPORTER: – În anul 2011, ca urmare a bogatei activități artistice, desfășurată ani la rând, ați fost declarată de public VOCEA DE AUR DE PESTE PRUT. Ce a însemnat acest lucru pentru dumneavoastră ?   
IANNA NOVAC: – Este un premiu extrem de important, este o recunoaștere a muncii mele și mă bucură enorm.   

REPORTER: – Ce proiecte de viitor aveți ?   
IANNA NOVAC: – Cel mai important proiect în momentul de față este Alexandru, băiețelul nostru,  care are abia 2 luni. Iar în plan profesional urmează concertul „Viața e frumoasă” din 25 octombrie de la Teatrul Elisabeta din București, concert în care îmi voi sărbători ziua de naștere chiar pe scenă.    

REPORTER: – Sunteți căsătorită cu talentatul tenor Octavian Dobrotă. Metaforic vorbind, ce ne puteți mărturisi despre ”armonia” creată în familia dumneavoastră între o soprană și un tenor ?      
IANNA NOVAC: – Este superb !!! O casă plină de muzică, unde  avem aceleași discuții creative, unde ne bucurăm de toată această viață plină de frumos. Doar doi artiști pot supraviețui în aceeași casă și doar doi artiști se pot înțelege reciproc. Desigur, depinde și de calitatea partenerului, dar eu sunt norocoasă pentru că mi-a dat Dumnezeu tot ce este mai valoros într-un partener de viață și de scena.                                        

Interviu realizat de Ioan Vasiu /UZPR

Ioan Vasiu

Poet, critic și jurnalist român. Redactor șef al săptămânalului Palia Expres din Orăștie și fondator al Radio Color Orăştie. - Membru al UNIUNII ZIARISTILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA - Membru al SOCIETATII SCRIITORILOR ROMANI DIN BASARABIA, cu sediul la Chisinau. - Membru al USEM- Uniunea Scriitorilor Europeni din Moldova. Este CETATEAN DE ONOARE al comunei PERIAM, judetul Timis, Romania

Articole recente

A fost dat în funcţiune noul terminal de pasageri al Aeroportului Internaţional Oradea

O investiţie de 40 de milioane de euro din fonduri europene

Restricţii de circulaţie pe teritoriul Ungariei pentru autovehiculele de mare tonaj

Poliţia de Frontieră a transmis că, în zilele de duminică şi luni circulaţia automarfarelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone va fi restricţionată pe teritoriul Ungariei ca urmare a faptului că sunt celebrate Rusaliile Catolice.

Castelul Rákóczi-Bánffy de la Gilău a fost inaugurat, după ample lucrări de restaurare

Castelul Rákóczi-Bánffy se află la 20 de kilometri de Cluj-Napoca, are o formă pătrată cu patru bastioane pe colţuri şi conţine 60 de săli. Înaintea naţionalizării i-a aparţinut contesei Katinka Bánffy. Până în 2002, în clădire a funcţionat o şcoală ajutătoare, castelul fiind restituit nepotului contesei, istoricului Tamás Barcsay, după o perioadă de 7 ani. Prima menţionare scrisă a castelului datează din 1439.

Mai multe articole de același fel

Daniel I. Iancu: ”Îmi place să fiu înconjurat de cărți”

Cine este Daniel I. Iancu, scriitorul reclamat că deține prea multe cărți? Dincolo de faptul că este unul dintre cei mai dragi colaboratori ai Știrilor Transilvaniei, vă invităm să-l descoperiți în interviul realizat de colegul nostru, Ioan Vasiu.