Ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, consideră că gesturile pozitive faţă de maghiarii din Transilvania ar putea consolida relaţiile dintre cele două ţări şi rolul lor în Europa Centrală. Acesta a explicat astăzi în timpul unei conferințe de presă comune cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, că Ungaria vede comunitatea românească de pe teritoriul său ca o resursă importantă şi continuu ia măsuri pentru consolidarea acesteia.

Szijjártó a spus că acum ar fi mare nevoie de o cooperare româno-ungară mai eficientă, mai strânsă, deoarece Europa Centrală joacă un rol din ce în ce mai important în Europa şi
ambele ţări ar putea beneficia în urma acesteia.

Răspunzând la întrebarea unui jurnalist, politicianul a declarat că, dacă Ungaria a reuşit să stabilească o relaţie de prietenie istorică cu Serbia, dacă a reuşit să normalizeze relaţiile cu Slovacia, ar trebui să reuşească şi cu România.

Acesta a mai adăugat că un pas important în relaţiile bilaterale ar fi atât restituirea bunurilor maghiare naţionalizate de autorităţile comuniste române, cât şi înfiinţarea facultăţii maghiare în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş (UMF), în conformitate cu legislaţia românească.

Hunor Kelemen, preşedintele UDMR, a declarat că încearcă să profite de toate vizitele lui Péter Szijjártó în România pentru a face un bilanţ asupra situaţiei comunităţii maghiare din România. Potrivit politicianului, provocările cu care se confruntă maghiarii din Transilvania nu se vor schimba semnificativ în următorii ani.

“Şi noi ne dorim o ţară mai bună, una în care să ne fie respectată comunitatea, limba, cultura noastră, şi noi să respectăm majoritatea şi să încercăm să construim împreună un viitor”, a declarat Hunor Kelemen.

Péter Szijjártó consideră un mare succes etapa a treia a programului de dezvoltare economică transilvăneană, în cadrul căruia au fost depuse 5291 de proiecte din Ţinutul Secuiesc, fiind solicitate pentru dezvoltare, în total, 21,5 miliarde de forinţi (64,5 milioane euro).

“Ţinând cont de succesul programului, am convenit cu Hunor Kelemen să anunţăm următoarea etapă a programului în noiembrie, pentru Partium. Până atunci va fi finalizat conceptul de dezvoltare economică care va clarifica în ce domenii vor fi lansate apelurile
de proiecte”, a declarat ministrul.

Sursa: MTI

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.