Ministrul Justiției, Ana Birchall, a declarat referindu-se la Secția specială că această structură de parchet nu este în beneficiul actului de justiție. Birchall susține, totodată, că va reacționa legal și constituțional la sesizarea pe care șefa CSM, Lia Sovonea, a făcut-o la Curtea Constituțională.

Ministrul Justiției spune că nu a făcut altceva decât să respecte legea și că nu se simte lezată de afirmațiile Liei Savonea la adresa sa. Una dintre temele de dispută între Birchall și Savonea este Secția de anchetare a magistraților, șefa CSM având șase tentative eșuate de a o numi pe Adina Florea la șefia Secției speciale. Ministrul Justiției a spus, miercuri, că, în opinia sa, această secție nu este în beneficiul actului de justiție”, atât timp cât, potrivit legii, are competența de a reține tot dosarul, indiferent de infracțiunea cu care este sesizată.

“Cu alte cuvinte, într-un limbaj pe înțelesul tuturor (…), orice persoană care este urmărită, cercetată și face o plângere la această Sectie specială, Secția specială are competența să rețină tot dosarul. Fie că vorbim de infracțiuni grave, omor, proxeneți, bande de tâlhari, criminalitate organizată, viol, orice alt tip de infracțiune. Repet – orice persoană care înțelege să facă o plângere la Sectia specială, secția specială, conform articolului 88 indice 1, alineat 2, are competența să rețină și să continue cu acel dosar. Dacă considerați că este în beneficiul justiției o astfel de competență, eu, în calitate de ministru al Justiției, dar și ca absolvent de Drept – și nu o să-mi bat niciodată joc de CV-ul meu – nu consider că este normal și nu este în beneficiul actului de justiție pentru că pe noi ne interesează pe toți din societate, indiferent unde suntem ca să ne preocupăm de buna funcționare a sistemului judiciar și de un act de justiție așa cum ni-l dorim fiecare”, a declarat Ana Birchall.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a anunțat marți seară sesizarea Curții Constituționale în cazul ministrului Justiției, Ana Birchall, pe care o acuză de ingerință gravă în activitatea procurorilor și acțiuni de subminare a autorității Consiliului. 

De asemenea, Savonea a anunțat că inițiază propuneri de modificări legislative, așa încât membrii CSM care lipsesc nejustificat de la ședințe să își piardă mandatul. Ea a făcut acest anunț după ce marți a eșuat pentru a șasea oară în demersul de numire a Adinei Florea la șefia Secției de anchetare a magistraților, pentru că la ședința de plen nu a fost cvorum, ca urmare a absenței procurorilor.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania