Ce literatură (mai) scriem pentru copii şi adolescenţi? Aceasta este întrebarea la care încearcă să răspundă cel mai cunoscut scriitor austriac pentru tineri al momentului, Andreas Jungwirth. La invitaţia Forumului Cultural Austriac, scriitorul vine la Timișoara și București unde va participa la o serie de întâlniri literare care se desfăşoară în cadrul campaniei „Austria citeşte. Întâlnire la bibliotecă”, iniţiativă a Asociaţiei Bibliotecilor Austriece.

În epoca totalei deschideri informaţionale digitale, ce mai aşteaptă publicul tânăr şi foarte tânăr de la o carte de ficţiune? Noi tipuri de poveşti şi personaje, tabuuri, limite, noi tehnici de scriere şi de expresie literară – provocările şi paradigmele literaturii contemporane pentru copii şi adolescenţi vor fi discutate de tinerii cititori români de la Timişoara şi Bucureşti cu cel mai cunoscut scriitor austriac pentru tineri al momentului, Andreas Jungwirth, între 14 şi 17 octombrie, la invitaţia Forumului Cultural Austriac Bucureşti.

Acest turneu de întâlniri literare se desfăşoară în cadrul campaniei „Austria citeşte. Întâlnire la bibliotecă”, iniţiativă a Asociaţiei Bibliotecilor Austriece, şi cu prilejul Festivalului internaţional „LittleLit – întâlniri De Basm”, organizat de Asociaţia Scriitorilor pentru Copii şi Adolescenţi – De Basm. Evenimentele sunt susţinute de Biblioteca Austria Timişoara (din cadrul Universităţii de Vest) şi de Biblioteca Austria Bucureşti (din cadrul Universităţii din Bucureşti).

Voce proeminentă a ficţiunii literare pentru tineret în spaţiul de limbă germană, Andreas Jungwirth experimentează constant noi metode prin care romanul şi proza scurtă să intereseze noile generaţii la fel de mult ca şi gadgeturile digitale. Astfel, prezentările publice ale romanului său „Schwebezustand” (În stare de plutire) – care constituie şi pretextul turneului literar din România – au fost realizate cu mijloace performative şi interactive.

În Timișoara, Andreas Jungwirth îi va întâlni pe tinerii pasionaţi de literatură, dar si pe adulţi şi profesionişti, în 14 octombrie, de la ora 11.30, la Universitatea de Vest, sala 248 (Bd. Vasile Pârvan 4) – Lectură/Atelier pentru studenţi; eveniment în limba germană.

Scriitor, performer, creator original de experimente sonore, Andreas Jungwirth este o personalitate foarte complexă. S-a născut în 1967, la Linz, în Austria şi a studiat literatura la Universitatea din Viena şi apoi actoria la Conservatorul din Viena. În 1990 si-a început cariera teatrală la Lübeck, în Germania. În 1997 a scris prima piesă de teatru radiofonic „Madonnenterror”. Au urmat alte 30 de piese, creaţii originale şi adaptări, realizate pentru posturile de radio din spaţiul germanofon. 

În 2014 a debutat cu romanul pentru tineret „Kein einziges Wort” (Nici măcar un cuvânt) la Editura Ravensburger Buchverlag, iar în 2017 i-a apărut cartea „Schwebezustand” (În stare de plutire) la Editura CBT. Acest roman foarte apreciat de critică şi de public, Andreas Jungwirth povesteşte, cu multă autenticitate, istoria unei fete de 14 ani, puțin depășită de toate schimbările pe care i le pregătește viața la această vârstă.

Deşi în prezent nu mai urcă pe scenă, Andreas Jungwirth realizează performance-uri sonore pentru radio-televiziunea publică austriacă, ÖRF. Lecturile publice si atelierele în care intervine l-au purtat în şcoli, biblioteci, universităţi şi la festivaluri din Austria, Germania, Elveţia, Italia, Norvegia, Finlanda, Kosovo, Ungaria şi Slovacia. În această toamnă i-a apărut romanul „Wir haben keinen Kontakt mehr” (Nu mai avem niciun contact). În acest moment lucrează la un nou volum pentru publicului tânăr.

Informaţii despre workshop-ul lui Andreas Jungwirth de la Timişoara se pot găsi pe pagina specială a evenimentului: https://www.facebook.com/events/775733676206033/

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania