Picturile murale ale bisericii reformate din localitatea Ghidfalău, judeţul Covasna, restaurate în cadrul Proiectului “Rómer Flóris”, vor fi predate mâine, 12 octombrie, a informat finanţatorul restaurării, Fundaţia “Teleki László.

Fragmentele de pictură murală de pe zidurile bisericii reformate din Ghidfalău – construită în secolele XIII-XIV – au fost găsite cu câțiva ani în urmă. Potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul fundaţiei, explorarea a început în 2016, când au fost identificate frescele.

Cercetătorii au descoperit că zidul vestic al naosului prezintă picturi murale din ciclul legendei Sf. Ladislau. Pe suprafeţele fragmentate pot fi recunoscute scene precum retragerea din Oradea, urmărirea şi odihna. În partea inferioară a zidului vestic al naosului se află scena cu lupta dintre cavalerul Sf. Gheorghe şi dragonul, situată între colţul zidului sudic şi intrarea vestică. În zona superioară a zidului nordic pot fi recunoscute scenele: naşterea lui Hristos, Magii de la răsărit, Uciderea pruncilor (infanticidul) din Betleem, Intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim şi Cina cea de Taină.

Picturile de pe porţiunile inferioare ale zidurilor sunt distruse aproape complet.

László Diószegi, preşedintele Fundaţiei “Teleki László”, a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI că Lóránt Kiss, restaurator de pictură murală din Transilvania, le-a atras atenţia asupra frescelor din Ghidfalău. Restaurarea a început după ce inginerii constructori au constatat că nu este necesară o intervenţie majoră în structura bisericii.

Loránd Kiss, a declarat că cea mai mare provocare la lucrarea din Ghidfalău a fost faptul că frescele trebuiau transformate dintr-o stare fragmentată, deteriorată, într-o stare interpretabilă, respectând etica restaurării. După cum a explicat specialistul, aceasta înseamnă că imaginile pot fi completate doar în limitele autenticităţii. În opinia sa, fragmentele restaurate sunt vizibile, acolo unde nu s-a putut, dar nu s-a dorit să se
inventeze ceea ce lipsea.

Loránd Kiss a mai adăugat că legenda Sfântului Ladislau este prezentată într-un mod neobişnuit, de la dreapta la stânga şi nu apar pictate toate scenele acesteia. Specialistul a mai menţionat că s-a reuşit ca scenele pictate din viaţa lui Hristos, de pe zidul nordic al naosului, să fie aduse în starea cea mai bună. Restaurarea, conform planurilor realizate de Loránd Kiss, a fost realizată în mare parte, de Tamás Szakács, specialist din Sfântu Gheorghe.

Loránd Kiss a declarat că specialiștii vor pregăti și o prezentare virtuală pentru a arăta interiorul bisericii în momentul în care a fost realizată fresca. Această imagine restaurată și completată, urmează a fi prezentată pe internet.

László Diószegi a informat agenţia ungară de presă MTI că şi restaurarea turnului bisericii unitariene din Sânmiclăuş, judeţul Alba, mistuit de flăcări săptămâna trecută, va fi realizat din fondul de intervenţie rapidă al Proiectului “Rómer Flóris”. În prima fază, a fost finalizat un acoperiş temporar pentru a proteja zidurile turnului de intemperiile meteorologice.

Sursa: MTI

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.

1 COMENTARIU

  1. Cum poate Romania sa mai aiba pretentii legate de nationalitatea maghiara din Transilvania, cand nu ii ajuta nici Macar cu o vorba buna, si tot ceea ce se face sau se restaureaza Legat de ei, este din parte a Guvernului Ungariei? In loc sa cladeasca, sa recladeasca, autoritatile romanesti vaneaza steaguri secuiesti si inscriptii in maghiara pe soclurile cladirilor… Asta fac si nimic altceva.

Comments are closed.