Două localităţi din Transilvania, alături de alte patru din restul țării, primesc fonduri pentru asigurarea continuităţii în alimentarea cu energie termică în sistem centralizat pentru populaţie, în urma unei decizii a Guvernului, transmite News.ro.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Guvernul a aprobat alocarea sumei de peste 61,28 milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2019, în vederea asigurării continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populaţiei din şase municipii.

Astfel, Brad din județul Hunedoara, primșete 8.000.000 de lei, iar Gheorgheni, din județul Harghita, primește 2.200.000 de lei.

Pe lângă cele două localități din Transilvania, alte patru primesc bani: Motru (jud. Gorj) primeşte 7.956.000 de lei, ; Drobeta Turnu Severin (jud. Mehedinţi) – 25.000.000 de lei; Focşani (jud. Vrancea) – 13.132.000 de lei; Tulcea (jud.) Tulcea – 5.000.000 de lei.

„La pregătirea activităţilor specifice sezonului rece, cele 6 unităţi administrativ-teritoriale au constatat că nu au capacitatea financiară pentru a susţine cheltuielile legate de asigurarea agentului termic populaţiei, în iarna 2019-2020”, arată sursa citată.

Conform MDRAP, alocarea acestor fonduri se face, în funcţie de caz, pentru plata subvenţiei pentru finanţarea unor cheltuieli necesare asigurării continuităţii serviciului public de distribuţie a agentului termic; acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat; plata datoriilor operatorilor sistemelor de termoficare către furnizorii de gaze naturale.

„Astfel, prin achitarea unor obligaţii de plată ale unităţilor administrativ-teritoriale către furnizorii de energie termică se creează premisele menţinerii circuitului economic şi desfăşurării activităţilor economice ale operatorilor implicaţi, cât şi continuitatea asigurării serviciului public. Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a alocat aceste fonduri întrucât alimentarea populaţiei cu energie termică reprezintă un serviciu public în sarcina autorităţilor administraţiei publice locale”, mai arată MDRAP, transmite News.ro.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania