La fel ca în fiecare mijloc de octombrie, bănățenii au luat cu asalt Parcul Central din Buziaș unde are loc o nouă ediție a Festivalului Papricașului și Vinului. Festivalul este organizat de Asociația pentru Dezvoltarea Zonei Buziaș, în colaborare cu Primăria Buziaș și Consiliul Județean Timiș.

Ajuns la cea de-a XI-a ediție Festivalul Papricașului și Vinului de la Buziaș este un eveniment care a intrat în tradiția orașului.

Unul dintre momentele cele mai așteptate de către cei prezenți a fost prepararea unei găigane uriașe de către bucătarul Paul Sebastian, din Timişoara, cunoscut pentru faptul că găteşte cu public în proiectul “Bucăria lui Paul”.  Anul trecut, în cadrul aceluiaşi festival, același bucătar a folosit 1.001 ouă, dar în acest an și-a depăşit recordul. La gătirea preparatului au ajutat , ca voluntari, elevi de la școli din Timișoara și Buziaș.

Găigana, pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest termen, este o omletă preparată într-un stil specific bănățean, în ea fiind integrate afumături, ceapă, ardei şi roşii. Odată preparată, găigana a fost împărțită celor prezenți, fiecare contribuind cu ce sumă a dorit pentru a plăti porția de omletă. Banii strânși din vînzarea preparatului vor fi donați unei familii nevoiașe, cu patru copii din Becicerecu Mic.

Găigana a fost servită în farfurii comestibile din tărâţe presate, organizatorii atrăgând astfel atenţia asupra impactului pe care îl are vesela de plastic asupra mediului.

Festivalul Papricașului și al Vinului de la Buziaș a început sâmbătă, 12 octombrie, la ora 15, iar pe scena amplasată în Parcul Central au urcat artiști precum Vasile Conea, Carmen Popovici Dumbravă, Adrian Stanca și mulți alți soliști de muzică populară.

Astăzi, duminică, 13 octombrie, evenimentul începe la ora 9, iar pe scenă, printre alții, vor fi Aurel Tămaș, Cornelia Lupulescu, Mariana Sav și alți soliști de muzică populară.

Festivalul este organizat de Asociația pentru Dezvoltarea zonei Buziaș și Asociația Culturală Izvorașul Buziaș, în colaborare cu Primăria orașului Buziaș și Consiliul Județean Timiș.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania