În cadrul celei de-a zecea ediții a Zilelor Ținutului Secuiesc – care a avut loc la finalul săptămânii trecute – a fost sărbătorit al zecelea an de când a fost lansat brandul Produs Secuiesc. De data aceasta, alți douăzeci și opt de producători au primit certificatul pentru folosirea mărcii.

Pe pagina de Facebook Știrile Transilvaniei găsiți cele mai importante știri ale momentului, opinii și analize. Dați-ne LIKE!

După cum a spus Cilip Arpad, directorul Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita, instituție subordonată Consiliului Județean Harghita, aproape 1.500 de produse de la aproape 150 de producători au obținut deja certificatul, care permite crearea condițiilor unui trai decent pentru micii fermieri și familiile lor, respectiv oferă tinerilor posibilitatea de a demara o afacere. De asemenea, directorul agenției s-a arătat mulțumit de faptul că programul FRiDGE finanțat de Uniunea Europeană, oferă o altă oportunitate pentru producători de a dobândi noi experiențe și de a promova în continuare marca Produs Secuiesc și în străinătate.

Datorită bunei colaborări cu județul Tolna, Consiliul Județean Harghita participă în calitate de partener la proiectul FRiDGE al Uniunii Europene, scopul fiind dezvoltarea de politici profesionale și însușirea bunelor practici din alte regiuni care pot contribui la dezvoltarea afacerilor alimentare.

”Scopul nostru este să îmbunătățim în continuare calitatea produselor noastre. Atitudinea, perseverența și încrederea Consiliului Județean Harghita au condus la obținerea de rezultate ” a adăugat Árpád Cilip, mulțumind celor implicați pentru eforturile depuse, dar și directorului Asociației de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean, Márton István, cel care a demarat inițiativa Produsul Secuiesc.

Asociația Szekely Gazdaszervezet Egyesulete s-a alăturat programului Pâinea maghiarilor – 15 milioane de boabe de grâu, program demarat în Ungaria. Din făina obținută din grâul colectat, producătorii de produse de panificație care dețin dreptul de folosire a mărcii Produs Secuiesc, au copt pâini. Acestea au putut fi degustat de participanți la târg. 

Potrivit consilierului județean și președintelui asociației fermierilor Becze István, nu este dificil să creezi ceva, ci să-l menții pe termen lung. Rezultatul colaborării se poate constata prin faptul că marca există și oferă posibilitatea unui trai decent familiilor micilor producători.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a subliniat că activitatea începută trebuie continuată, deoarece în ciuda dificultăților inițiale, acum este clar pentru toată lumea că producătorii produc produse de bună calitate cu o muncă decentă, ceea ce reprezintă și un mod de impulsionare și motivare a tinerilor.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.