13.7 C
Cluj-Napoca

Aproape 5.000 de fermieri din Ținutul Secuiesc primesc subvenții de peste 60 milioane de euro, în cadrul unui program finanțat de guvernul de la Budapesta

Publicat:

4929 de fermieri din județele Harghita, Covasna și Mureș vor primi câte 15.000 de euro, cu o contribuţie proprie de 25%, pentru a-și dezvolta afacerile agricole. Fondurile sunt acordate de către Fundaţia Pro Economica din Târgu Mureş, banii provenind de la statul maghiar. Subvențiile pot fi folosite de fermieri pentru cumpărarea de animale și utilaje agricole sau pentru înființarea de culturi, iar fondurile pot fi accesate de fermieri, indiferent de etnia acestora.

În total, statul maghiar a finanțat acest proiect cu aproximativ 20 de miliarde de forinţi (60,3 milioane de euro). Au fost depuse în total 5 293 de proiecte, în valoare totală de 21,5 miliarde de forinţi (64,8 milioane de euro), din care au primit finanțare 4929. În cadrul programului au fost depuse și 72 de cereri pentru mari investiţii, dintre care 66 au primit finanțare.

”Dorim să investim peste 300 de milioane de euro în Ținutul Secuiesc, investiție ce poate schimba întreaga regiune”, declara în luna mai Magyar Levente, ministru secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Ungaria.

Cel mai mare număr de proiecte, în jur de 3900, au fost depuse de persoane fizice. Majoritatea au solicitat subvenţii pentru achiziţionarea de utilaje şi echipamente agricole, iar numărul cererilor depuse pentru achiziţionarea de animale de reproducţie a crescut semnificativ.

Directorul executiv al Fundaţiei Pro Economica, Mónika Kozma, a declarat pentru agenția de presă MTI, că toate cererile au fost evaluate de câte un specialist în agricultură din Ungaria şi din România, care au analizat, printre altele, sustenabilitatea investiţiilor. Puncte suplimentare au fost acordate fermierilor cu vârste sub 40 de ani
şi celor care s-au asociat în cooperaţii sau cooperative. Potrivit directorului executiv, anumite proiecte au fost respinse, deoarece solicitantul avea datorii fiscale sau nu avea teren propriu.

La acest apel de proiecte, după anunțarea câştigătorilor, aplicanţii au trebuit să prezinte existenţa contribuţiei proprii şi a autorizaţiei de construcţie. În multe cazuri, emiterea cu întârziere a autorizaţiei de construcţie întârzie semnarea contractului.

Fundația Pro Economica a fost înființată în 2017 cu intenția de a utiliza ajutoarele de stat acordate de Guvernul Ungariei, din bani europeni, pentru fermierii locali din Transilvania. Fundația este o autoritate de management local și are o strategie de dezvoltare la nivelul regiunii axată pe agricultură, banii provenind de la guvernul maghiar.

Din aceeași categorie

spot_img

Articole recente

spot_img