Universitatea de Vest din Timișoara și New Strategy Center organizeză a treia ediție a conferinței “Security Challenges in the Balkans”, în cadrul unui parteneriat care își dorește să scoată în evidență importanța strategică a regiunii. Oficiali și experți din România, Croația, SUA, Marea Britanie, Italia, Macedonia de Nord, Serbia, precum și din cadrul ONU, dezbat la Timișoara teme importante pentru securitatea Balcanilor, cum ar fi provocările clasice de securitate, cele de natură emergentă, o atenție aparte fiind acordată, în cadrul acestei ediții, temei războiului informațional și a campaniilor de dezinformare care au un efect destabilizator major.

În primul panel al conferinței Generalul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major al Apărării, și Gen. Lt. (ret.) Ben Hodges, Pershing Chair in Strategic Studies, Center for European Policy Analysis (CEPA), fost comandant al United States Army Europe, USA au făcut o evaluare a riscurilor și amenințărilor cu care se confruntă regiunea Balcanilor. Aceasta reprezintă spațiul de intersectare a multiplelor interese ale unor vechi actori, cum ar fi Rusia sau Turcia, care și-au manifestat de secole atenția pentru Balcani, precum și a unor noi actori, cum este China.

Miza asupra regiunii crește, iar statele din Balcani trebuie să-și întărească capacitatea de reziliență la amenințările în creștere, atât clasice, cât și emergente. Măsurile necesare pentru îmbunătățirea situației regionale de securitate presupun o viziune integrată, sprijin economic, securitar și politic. În acest sens, este important ca atât UE, cât și NATO, să-și manifeste deschiderea pentru integrarea statelor din Balcani,, cu atât mai mult cu cât destabilizarea acestei regiuni are un potențial de contagiune și către zona Mării Negre, între cele două spații existând un potențial major de influențare reciprocă.

Cel de-al doilea panel a beneficiat de experiența a doi reputați diplomați de carieră, dna Zdravka Bušić, Secretar de stat pentru afaceri politice, Ministerul Afacerilor Externe și Afacerilor Europene al Croației, și dl Victor Micula, Secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe al României. Expunerile acestora, precum și discuțiile care au urmat au arătat ca zona Balcanilor este vitală pentru securitatea României și Croației. Acest spațiu se confruntă cu o serie de amenințări care au mare potențial de destabilizare, cum ar fi migrația din Orientul Mijlociu, radicalismul islamic, pericolul terorismului, încercările de destabilizare a unor state, cum s-a întâmplat în Muntenegru, pentru a împiedica accesul acestora în NATO și UE. Stabilitatea Balcanilor de Vest este crucială pentru securitatea regiunii și a Europei, iar UE și NATO trebuie să aibă în permanență în atenție această zonă.
În același timp, Balcanii au un potențial economic bun, și tocmai de aceea state precum China au interesul de a-și consolida prezența economică, ca parte a strategiei de acces la piețele Europei.

Conferința poate fi urmărită live aici:

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania