Teatrele Naționale din Beregovo (Ucraina), Budapesta (Ungaria) și Târgu Mureș (România) vor fi prezente cu câte un spectacol de sală mare, în cadrul Festivalului de Teatru Maghiar din Brașov, care va avea loc în perioada 24 – 27 octombrie 2019. Oferta de spectacole a festivalului va fi întregită de un recital de poezie, un concert liric, concertul unei orchestre de actori, respectiv un spectacol studio. De asemenea, va fi prezent în orașul de sub Tâmpa și unul dintre cele mai tinere teatre din Ungaria, Teatrul „Zenthe Ferenc” din Salgótartján, companie care a reușit deja de anul trecut să ajungă preferata publicului maghiar brașovean iubitor de teatru.

Cea de-a treia ediție a festivalului aduce la Brașov trupe consacrate: Teatrului Național din Târgu Mureș, Compania „Tompa Miklós”, i se vor alătura Teatrul Național Maghiar „Illyés Gyula” din Beregovo, Ucraina, cu un spectacol jucat în coproducție, respectiv Teatrul Național din Budapesta. Ambele spectacole invitate de peste hotare au fost puse în scenă de către directorul Teatrului Național din Budapesta, regizorul Vidnyánszky Attila.

În programul evenimentului cultural de patru zile au fost incluse și un recital de poezie, susținut de membrii Trupei de Teatru „Grimasz” a Colegiului Național „Áprily Lajos” din Brașov, respectiv un concert liric pe versurile unuia dintre cei mai importanți poeți contemporani maghiari transilvăneni, Kovács András Ferenc. Va fi prezentă și orchestra de actori a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, Loose Neckties Society. În cea de-a treia zi de festival, actorul și regizorul Sebestyén Aba va prezenta o „poveste simplă”, intitulată „Vă plac bananele, tovarăși?”, un spectacol al teatrului independent Studio Yorick din Târgu-Mureș.

Festivalul de Teatru Maghiar din Brașov este un eveniment cultural cofinanțat de Consiliul Județean Brașov. „Obiectivul programelor de finanțare nerambursabilă a proiectelor culturale derulate de Consiliul Județean Brașov este îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor judeţului Braşov, prin susţinerea proiectelor culturale sustenabile. Din bugetul anului 2019 am reușit să cofinanțăm 24 de proiecte inițiate de ONG-uri, valoarea finanțărilor acordate acestora depășind 1,4 milioane lei. Proiectul «Festivalul Internațional de Teatru Maghiar din Brașov, ediția a III-a» derulat de Asociația Culturală a Maghiarilor din Diaspora Transilvăneană, a obținut din partea CJ Brașov o cofinanțare de 45.100 lei”, a afirmat Imelda Tóásó, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, în cadrul conferinței de presă prilejuită de acest eveniment.

„Ne face o deosebită bucurie și plăcere faptul că în cadrul ediției din acest an al Festivalului de Teatru Maghiar din Brașov am reușit să invităm trupe renumite, premiate de către breasla teatrală maghiară și internațională, trupe care, iată, consideră importantă prezența lor aici, în orașul de sub Tâmpa. Mă face foarte mândru acest fapt, fiindcă astfel festivalul nostru a reușit să se înscrie pe harta celor mai bune festivaluri maghiare de teatru din țară”, a menționat consilierul local Toró Tamás, organizatorul principal al festivalului.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania