Dr. Valeriu A. Moldovan (născut în 5 august 1875 la Câmpeni/Topánfalva/Topesdorf – decedat în 19 iulie 1954 în închisoarea din Sighetu Marmației/Máramarossziget/Marmaroschsiget) a fost un publicist, avocat și profesor universitar la Facultatea de Drept din Cluj/Kolozsvár/Klausenburg, deputat și membru marcant al Partidului Național-Țărănesc.

A fost de confesiune ortodoxă. Părinții lui au fost Anania Moldovan, avocat în Brad/Brád/Tannenhof, iar mama sa a fost Ludovica Swertecky.

Studiile liceale le-a făcut la liceul luteran din Sibiu/Hermannstadt/Nagyszeben și la Brașov/Kronstadt/Brassó.

Între 1894/95 Valeriu Moldovan a fost bursier al Fundației Gojdu, pentru studii de drept la Budapesta. A terminat facultatea la Cluj, unde și-a luat și titlul de doctor în drept.

Din anul 1903 a devenit avocat în Turda/Torda/Thorenburg, fiind foarte apreciat de comunitatea locală, cunoscând la perfecție maghiara și germana.

A fost un ziarist activ, în perioada 1905-1914. Din anul 1910 a fost membru al Partidului Național Român. A luptat ca ofițer în Primul Război Mondial.

A fost ales membru al Marelui Sfat Național Român la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.

A fost ales deputat în cinci legislaturi, senator în patru legislaturi și vicepreședinte al Senatului.

Ca președinte al P.N.Ț. Turda și vicepreședinte al P.N.Ț. Ardeal, a deținut mai multe demnități în guvernele Iuliu Maniu și George Mironescu, printre care cea de subsecretar de stat la Ministerul Instrucțiunii Publice și Cultelor.

Din 1933 a fost profesor de drept canonic la Universitatea Cluj și vicepreședinte al departamentului juridic al Societății Culturale ASTRA.

În noaptea de 5 spre 6 mai 1950, organele de reprimare comuniste au arestat un lot de 82 foști demnitari, printre care și pe Valeriu Moldovan (75 ani).

Au fost întemnițați în crunta închisoare de la Sighet. În urma tratamentului barbar, aplicat tuturor deținuților politici, Valeriu Moldovan a murit în închisoare, pe data de 19 iulie 1954, trupul său fiind îngropat (alături de multe alte victime ale regimului comunist) în Cimitirul Săracilor (numit Cearda) din Sighet.

Sursa: Valeriu Moldovan, Conferințele Naționale ale românilor de dincoace de Carpați, Sibiu, Editura “Asociațiunii”, 1937.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania