Az egyik leghíresebb britt ateistának, Richard Dawkins-nak egy új könyve jelent meg “Outgrowing God” címmel, amelyet kimondottan tizenévesek számára írt. Ebben a mûben arról értekezik, hogy ahhoz, hogy az ember jó legyen, nem szükséges Istenben hinnie. Sôt, az istenhit alsóbbrendû és veszélyes. 

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

A hozzá hasonló evolúcionisták azt tévesztik szem elôl, hogy mihez képest határozzák meg azt, hogy mi a jó és mi a rossz. Mert az evolóció számára ezek értelmezhetetlen fogalmak. A törzsfejlôdés törvénye szerint a nagy halak megeszik a kis halakat. Az erôsebb legyôzi a gyengébbet. Jónak és rossznak mindehez semmi köze nincs. Ami egyiknek jó, az a másiknak rossz, és fordítva. A jó és a rossz erkölcsi kategóriái csak abban a rendszerben nyerik el értelmüket, amely feltételezi egy végtelen hatalmú és teljesen igazságos Bíró létezését. Ha ennek a legfôbb Létezônek a létezésében nem hiszünk, akkor minden megengedhetô.

Hiszen az ô személyére és döntésére nézve viszonyítjuk minden megnyilvánulásunkat, gondolatainkat, szavainkat és cselekedeteinket a jó és a rossz fogalmához. Nem feltételezni az örök Bírónak a meglétét azonban balgaság, hiszen az emberbe születésénél fogva be van építve a jó és a rossz fogalma. Erkölcsi viszonyítási rendszer nélkül nem mûködik semmiféle emberi társadalom. Nélküle az ember visszasüllyed az állatvilágba. 

Milyen jó, hogy a názáreti Jézus Krisztusban nemcsak helyes döntésekre kaptunk kijelentést, hanem a szeretet tökéletes Törvényét ismerhetjük és élhetjük meg. 

Drótos Árpád, református lelkipasztor, New York City.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania