Pe 23 octombrie la hotelul „Marshal Garden” din București a avut loc conferința „75 de ani de la eliberarea Europei de Est și Europei Centrale de fascism și nazism: lecțiile istoriei”, organizată de Ambasada Rusiei și Centrul rus de Știință și Cultură din București. Evenimentul a fost parte a unei campanii ample de rescriere a istoriei Pactului Ribbentrop-Molotov pe care Rusia o poartă, în contextul împlinirii a 75 de ani de la ceea ce rușii numesc „războiul de eliberare a Europei Centrale și de Est de sub nazism”, scrie infoprut.ro.

Privind mai atent la comunicatul de presă oficial ale Ambasadei Rusiei, dar și la discursul ambasadorului Rusiei în România, V.I. Kuzmin, înțelegem mai limpede eforturile aproape disperate ale propagandei de a convinge pe oricine apleacă urechea că recenta Rezoluție a Parlamentului European nr. 2019/2819 este de neacceptat pentru ruși. În acest document se vorbește despre importanța păstrării memoriei istorice pentru viitorul Europei în cele două regimuri totalitare – hitlerist și stalinist – ambele regimuri fiind făcute responsabile în egală măsură pentru izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial și pentru unele masacre, genociduri și deportări. Or, asta deranjează teribil guvernul de la Moscova.

Curățarea de „impurități” a Pactului Ribbentrop-Molotov, epicentrul existențial al URSS, se înscrie în cadrul mai larg – larg spre vast – al obsesiei puterii de la Moscova de a cosmetiza de-a fir a păr istoria Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial, astfel încât să poată fi extrase momente decisive și reambalate în noi narațiuni politice convenabile agendei lui Vladimir Putin.

CITEȘTE ARTICOLUL INTEGRAL AICI