Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) şi Consiliul Judeţean Mureş au organizat, în această săptămână, un eveniment dedicat castelelor şi conacelor din judeţul Mureş, eveniment în cadrul căruia s-au dezbătut metodele prin care castelele, conacele şi domeniile istorice mureşene pot fi mai bine valorificate turistic. Evenimentul face parte din proiectul INNOCASTLE, un proiect european pe care INP îl coordonează alături de 4 parteneri internaţionali.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

În pregătirea dezbaterii, o echipă interdisciplinară de specialişti din cadrul INP a analizat în teren 47 de castele, conace şi domenii istorice din judeţul Mureş, atât clădiri incluse în Lista Monumentelor Istorice, cât şi clădiri neclasate. Dintre acestea, pentru o parte semnificativă se caută în prezent soluţii de revitalizare.

Castelele, conacele şi domeniile istorice au un potenţial enorm de a deveni catalizatori pentru inovare şi turism pe valea Mureşului, însă acest lucru nu se va întâmpla de la sine. O viziune comună, cooperarea regională, implicarea comunităţilor şi sprijinul politic sunt esenţiale.

Evenimentul a reunit 45 de participanţi – autorităţi şi instituţii regionale, judeţene şi locale precum Consiliile Judeţene Mureş, Alba şi Harghita, Prefectura Mureş, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, reprezentanţii ai primăriilor din judeţul Mureş şi ai Apelor Române, specialişti în protecţia patrimoniului, reprezentanţi ai ONG-urilor, precum şi proprietari şi administratori de domenii istorice. La eveniment a participat de asemenea o delegaţie a Provinciei Gelderland, Olanda, parteneri în cadrul proiectului Innocastle. 

Evenimentul face parte din acţiunile proiectului INNOCASTLE, un proiect european pe care Institutul Naţional al Patrimoniului îl coordonează alături de 4 parteneri internaţionali. Prin INNOCASTLE, INP urmăreşte  îmbunătăţirea instrumentului de finanţare Programul Operaţional Regional, obiectivul 5.1 (Conservarea, protecţia, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural) şi a altor politici conexe protejării patrimoniului construit”, a precizat Institutul Naţional al Patrimoniului, într-un comunicat de presă.

Potrivit INP, în cadrul proiectului a fost organizată o întâlnire cu actorii regionali pentru a discuta posibilităţile de dezvoltare a unei strategii dedicate valorizării şi promovării castelelor de pe valea Mureşului, în contextul unei strategii mai largi dedicate acestei regiuni.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania