A cui este responsabilitatea de a ne păstra monumentele, castelele? Putem oare să le salvăm pe toate? Și cui aparține un castel? Toate acestea sunt întrebări la care vor încerca să găsească un răspuns organizatorii conferinței ”Castel în Transilvania” ce va avea loc la Cluj în 29 noiembrie.

Evenimentul este organizat de Grupul PONT în parteneriat cu Secretariatul General al Guvernului, Departamentul pentru Relatii Interetnice (DRI). Grupul PONT este cel care susține despre castelele din Ardeal că reprezintă poate cea mai semnificativă moștenire culturală construită din Transilvania (pe lângă cetăți), potențialul lor nefiind însă exploatat la nivel corespunzător. 

Grupul a lansat un amplu demers strategic în cadrul proiectului Castel în Transilvania – strategii și modele de dezvoltare, finanțat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Ministerul Culturii în cadrul Programului ”Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural”.

Castelele din Transilvania, fiind în majoritate monumente de categoria A și B au o importanță națională și locală, însă atitudinea comunităților către aceste clădiri este de multe feluri. Castelul, care odinioară a fost un element definitor al localității și împrejurimile în care se află, astăzi – cu câteva excepții – nu a reintrat în circuitul vieții de zi cu zi, de multe ori nu a găsit funcția ideală în conjunctura și în comunitatea dată. Deteriorarea de multe ori a devenit atât de rapidă, încât este nevoie de măsuri urgente, dacă dorim să realizăm apoi orice altceva.

Ce înseamnă revitalizarea, repunerea în circuitul cultural, turistic a unui castel? Ce provocări confruntă și ce posibilități au proprietarii de castele astăzi în România?

”Conferința Castel în Transilvania și documentarul web interactiv History is Our Story, care va fi lansat în cursul acestui an, abordează, printre altele, și aceste întrebări. Cu ajutorul experților invitați adresăm subiecte precum ce colaborări sunt necesare pentru revitalizarea unui castel, și de ce sunt importante conacele și castelele transilvănene. Discutăm despre problema complexă a castelelor, și prezentăm câteva exemple concrete care atestă că există nevoia, dar și posibilitatea să facem ceva cu acest patrimoniu important ce reprezintă castelele” spun organizatorii conferinței într-un comunicat de preasă.

Participarea la conferință este gratuită, prin achiziționarea unui bilet gratuit de pe eventbrite.com:https://www.eventbrite.com/e/kastely-erdelyben-konferenciaconferinta-castel-in-transilvania-tickets-73561421191

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.