În decorul autumnal care îi conferă o şi mai mare splendoare, Galleria –Villa Borghese domină parcul cu acelaşi nume din inima Cetăţii Eterne-Roma. Muzeul găzduieşte o mare expoziţie monografică dedicată celebrului artist făurar în aur, argint şi bronz din vremea lui: „VALADIER-Splendori în Roma secolului al XVII-lea”. Motivul care a inspirat această expunere a peste 90 de opere ale lui Luigi şi Giuseppe Valadier a fost legătura profundă între Familia Borghese şi Valadier.

Putem admira prin toate sălile muzeului reunite pentru prima oară, sculpturi sacre şi mobilier pentru liturgii, bronzuri, obiecte sacre şi profane, bibelouri, metale aurite cu marmura şi pietre dure, desene, creînd o ocazie unică şi foarte dificil de repetat de a cunoaşte şi studia vasta sa producţie.

Luigi Valadier a fost un genius loci al Villei Borghese, printre minţile cele mai brilante şi creative în slujba principelui Marcantonio Borghese şi al proiectului de reconfigurare a edificiului încredinţat arhitectului Antonio Asprucci.

Obiectele în expoziţie sunt concese de unele instituţii internaţionale din lume şi colecţii private şi constituie cazuri de o absolută excepţionalitate precum monumentalele candelabre din argint pentru Santuarul Santiago de Compostela, plecate din Roma în 1764 şi niciodată reîntoarse pînă acum doar cu această ocazie. Candelabrul imens şi splendid este expus foarte aproape de locul în care era colocat iniţial. La fel şi bustul în bronz al lui San Giovanni Battista (Sf. Ion Botezătorul) din Battisterul San Giovanni in Fonte din Laterano ( Bazilica San Giovanni in Laterano), restaurat cu această ocazie şi expus pentru prima oară în afara nişei din bazilică şi vizibil nu doar frontal ca de obicei ci şi din spate.

În parcursul expozitiv sînt prezente toate tipologiile şi tehnicile artistice pe care le-a utilizat marele artist şi varietatea este ilustrată de o imensă cantitate de obiecte din fiecare tipologie. Se succed în sălile muzeului opere sacre precum serviciul pentru slujba pontificală a Cardinalului Orsini de la Muro Lucano şi statuile de sfinţi din altarul catedralei din Monreale; bronzuri precum reproducerile imense de statui antice realizate de Valadier pentru suverani şi principi europeni, provenite de la muzeul Louvre; obiectele prezioase de aredament: de la serviciile de masă la orologii şi bronzuri şi pînă la magnificul suport în marmure, bronz şi cristal de rocă al cameo lui Augustus, făurit pentru Muzeul Sacru şi Profan din Vatican, etc.

Dar cine a fost Luigi Valadier? S-a născut în 1726 la Roma, fiul lui Andrea maestru argintar francez stabilit cu puţin înainte la Roma unde a avut o faimă deosebită. În 1759 îl moşteneşte pe tatăl său şi se afirmă prin inovaţia artei sale interpretînd momentul crucial al epocii sale, Settecento fondat pe studiul şi conoştinţele civilizaţiei antice romane. Deja din 1759 a făcut primele lucrări pentru familia Borghese: faţada capelei de familie în Bazilica Santa Maria Maggiore şi a celei din S.S. Sacramento din San Giovanni in Laterano. Din acel moment, Luigi Valadier îşi va dedica măiestria şi talentul familiei Borghese timp de peste 25 de ani (pînă la moartea sa în 1785) constînd în opere monumentale, rennovînd palatul din oraş şi clădirea de la Porta Pinciana vrute de principele Marcantonio IV Borghese.

Muzeul Galleria Borghese custodeşte capodopere ale artistului precum: „Erma di Bacco” şi două „Tavoli Dodecagonali” (Mese Dodecagonale); căminul din sala XVI din Galleria şi cele patru coloane în granit şi bronz aurit. Dacă decideţi să faceţi o escală în Cetatea Eternă, poposiţi şi la Galleria Borghese să vă încîntaţi privirile cu operele lui Luigi Valadier aveţi timp pînă pe 2 februarie 2020.

Vizitează si www.galleriaborghese.it

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania