13.7 C
Cluj-Napoca

Campanie privind consumul irational de antibiotice în mai multe orașe din Transilvania

Publicat:

Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România trage un puternic semnal de alarmă privind utilizarea irațională de antibiotice și organizează Campania Naţională Antibioticum. În săptămâna 4-8 noiembrie, atât în mediul online, cât şi în centrele universitare în care activează Asociaţiile Locale membre FASFR se vor desfăşura activităţi de informare a publicului larg.

România ocupa locul al doilea în topul tarilor din Europa care utilizeaza irational antibiotice, atrag atentia studentii. În acest context campania va cere populatiei sa raspunda la întrebari legate de ce sunt antibioticele, ce este rezistenţa la antibioticece,când si cum se utilizeaza sau cine le recomanda.

Săptămâna Antibioticum va fi marcată în mediul online prin publicarea materialelor informative referitoare la antibiotice şi la istoria fenomenului de rezistenţă bacteriană la antibiotice pe pagina de Facebook a Federaţiei (https://www.facebook.com/fasfr/), dar şi prin diseminarea unui chestionar menit să susţină alcătuirea unei statistici privind situaţia actuală a utilizării de antibiotice în România. Materialele sunt destinate atât publicului larg, cât şi personalului specializat din domeniul sănătăţii.

Chestionarul poate fi accesat aici (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeOAdUilpBIm8f1Q9FI4h-KPVznYWDeO3nARA_VAk2NqzNJjQ/viewform) şi vă încurajăm să îl completaţi.

Activităţile desfăşurate în centrele membre vizează amplasarea standurilor informative în zone intens circulate şi abordarea publicului larg, antrenarea acestuia în discuţii privind utilizarea antibioticelor doar în situaţiile când au efect terapeutic şi sunt prescrise de medic, respectarea riguroasă a indicaţiilor primite şi diminuarea rezistenţei la antibiotice. Alte activităţi vizează vizite în şcoli şi licee pentru a informa segmentul cel mai tânăr al populaţiei ţintă, dar şi conferinţe sau paneluri de discuţii destinate fie studenţilor din domeniul sănătăţii şi specialiştilor, fie publicului larg.

În fiecare centru, activităţile desfăşurate sunt:

Cluj-Napoca: luni, 4 noiembrie, şi miercuri, 6 noiembrie, stand informativ în Iulius Mall în intervalul ora 11:00-18:00, miercuri standuri informative în farmaciile Ducfarm Pasteur şi Casa de Cultură a Studenţilor, vizite de informare în şcoli şi licee de luni până vineri şi joi conferinţă de la ora 20:00 în Sala Multimedia a UMF, alături de Conf. Dr. Oliviu Voştinaru şi Şef de Lucrări Dr. Oana Stanciu.

Oradea: luni workshop organizat alături de Direcţia de Sănătate Publică de la ora 17:00, marţi, miercuri şi joi vizite de informare în şcoli şi licee şi standuri de informare în farmaciile Catena de luni până vineri în intervalul orar 10:00-14:00.

Sibiu: luni şi marţi standuri de informare în Facultatea de Inginerie, iar miercuri şi joi vizite de informare în licee.

Târgu Mureş: marţi stand în Facultatea de Farmacie în intervalul orar 9:00-14:00, miercuri informare în Centru şi Cetate, marţi şi joi vizite de informare în licee.

Timişoara: panel de discuţii pentru studenţii din domeniul sănătăţii.

Pentru a lupta împotriva fenomenului de rezistenţă a bacteriilor la antibiotice, folosiţi aceste medicamente doar la recomandarea şi conform îndrumării medicului, nu întrerupeţi tratamentul înainte de termen, nu folosiţi antibiotice neutilizate rămase de la un alt tratament, nu împrumutaţi antibiotice altor persoane şi nu solicitaţi farmacistului antibiotice fără reţetă! Respectarea riguroasă a normelor de igienă, vaccinarea şi prepararea optimă a mâncării joacă de asemenea un rol important.

Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România s-a format din dorinţa studenţilor de a aduce o schimbare pozitivă în societate prin proiecte cu impact asupra societăţii. În prezent, suntem ghidaţi de viziunea noastră: ,,Împreună facem viitorul studenţilor farmacişti mai bun!”.

Din aceeași categorie

spot_img

Articole recente

spot_img