Conacul familiei Mocioni din comuna timişeană Foeni, construit în urmă cu două veacuri, va fi reabilitat de administraţia judeţeană şi transformat în spaţiu muzeal, printr-un proiect de 2 milioane de euro din fonduri norvegiene, în cadrul programului RO-Cultura.

Consiliul Județean Timiș își dorește astfel crearea unui spațiu muzeal dedicat memoriei familiei Mocioni, amenajarea bibliotecii comunale, a unor spații pentru evenimente culturale și chiar a unor ateliere pentru redescoperirea meșteșugurilor tradiționale.

”Am votat în ședința de plen a CJ Timiș proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice pentru reabilitarea conacului Mocioni din Foeni. Consiliul Județean Timiș va readuce la viață acest monument istoric. Îmi doresc realizarea unui spațiu muzeal dedicat memoriei familiei Mocioni, amenajarea bibliotecii comunale și a unor spații pentru evenimente culturale. Este un proiect pe fonduri europene, prin programul RO-Cultura”, a spus președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.

Clădirea impunătoare prin stilul arhitectural și prin dimensiuni este una dintre cele mai vechi construcții din județul Timiș si a fost realizată în stil neoclasic după planurile arhitectului Otto Wagner. Conacul este străjuit de porți înalte, având trepte grupate în trei secțiuni, care împărțeau conacul în zone distincte de locuit.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania