După 11 de ani de absenţă, Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa (UTE) va reînvia la Cluj-Napoca în a doua jumătate a lunii noiembrie, a anunţat Gábor Tompa, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, preşedintele UTE, la o conferinţă de presă.

Cea de-a 18-a ediţie a “UTE FEST” va avea loc în perioada 19-30 noiembrie, cu 19 spectacole din 13 ţări europene. După cum a declarat Gábor Tompa, spectacolele vor fi traduse în limba română, maghiară şi engleză. După spectacole, în următoarea zi, vor fi organizate discuţii cu creatorii.

După cum a precizat Gábor Tompa, Uniunea Teatrelor din Europa a fost fondată înainte de schimbările din Europa de Est, cu scopul de a reuni cele mai reprezentative teatre din vestul şi estul Europei. În perioada 1992 – 2008, în fiecare an, câte un teatru membru al
UTE a găzduit Festivalul UTE, care, în decurs de două luni, a prezentat câte două-trei spectacole ale tuturor teatrelor membre. Ultimul festival al acestui şir a fost organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj în colaborare cu Teatrul Bulandra din Bucureşti. După
acest moment, datorită dificultăţilor financiare, festivalul nu a mai putut fi organizat.

Mulţi ani de zile relansarea seriei a stat sub semnul întrebării. Până la urmă, însă, cu un buget redus, s-a reuşit organizarea actualului festival la Cluj-Napoca cu o susţinere financiară românească în proporţie de 65-70% şi una din Ungaria în proporţie de 30-35%, festival la care vor participa 14 din cele 16 teatre membre ale UTE.

Gábor Tompa a declarat că festivalul, cu un buget de aproximativ 400 000 de euro, nu are o anumită tematică. Spectacolele au fost selectate din producţiile recomandate de
teatrele membre, iar la selecţie s-a ţinut cont şi de constrângerile bugetare. Directorul teatrului a mai adăugat că şi în aceste condiţii vor putea prezenta publicului clujean producţii teatrale europene semnificative şi spectacole experimentale foarte speciale.

În limba maghiară, publicul va putea viziona patru spectacole ale Teatrului Maghiar de Stat Cluj şi o producţie a Teatrului “Vígszínház” din Budapesta. Programul detaliat al festivalului se află postat pe site-ul Teatrului Maghiar de Stat Cluj (huntheater.ro).

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.