Nepotul ultimului împărat al dinastiei Habsburg trebuie să renunţe la particula de nobleţe, a stabilit Curtea Constituţională a Austriei, într-o decizie făcută publică marţi, transmite dpa.

Karl Habsburg-Lothringen se prezenta pe pagina sa de internet Karl von Habsburg, încălcând astfel legea austriacă prin care au fost abolite aristocraţia şi titlurile nobiliare, după căderea monarhiei, în 1918.

Cazul a ajuns la Curtea Constituţională după ce nepotul lui Carol I a contestat o amendă simbolică ce i-a fost aplicată pentru folosirea cuvântului “von”.

Habsburg-Lothringen a argumentat că i-au fost încălcate dreptul la liberă exprimare, viaţa de familie şi egalitate în faţa legii. Curtea i-a respins acţiunea, cum argumentul că “abolirea aristocraţiei trebuie văzută ca o măsură de a crea egalitate”.

Tribunalul a admis în schimb că Habsburg-Lothringen nu poate fi obligat să plătească amenda respectivă, în condiţiile în care legea privind abolirea aristocraţiei nu a fost actualizată şi amenda maximă prevăzută în textul ei este în coroane, şi nu în euro.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania