Una dintre cele mai vechi și mai cunoscute pepiniere din țară, cea de la Simeria, din județul Hunedoara, se închide după mai bine de 70 de ani de existență. Terenul pe care se află a fost retrocedat vechilor proprietari, la capătul unui proces care s-a încheiat cu mai bine de 4 ani în urmă. Peste 15.000 de pomi ornamentali vor fi acum comercializați la un preț redus.

Pe pagina de Facebook Știrile Transilvaniei găsiți cele mai importante știri ale momentului, opinii și analize. Dați-ne LIKE!

Pepiniera de la Simeria, secție a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură  „Marin Drăcea”, este cu siguranță una dintre cele mai cunoscute și mai vechi din țară, având o istorie de peste 70 de ani. Amplasată în imediata apropiere a celui mai mare parc dendrologic din țară – Arboretumul Simeria – pepiniera a fost principala sursă de arbuști ornamentali pentru majoritatea municipalităților din Transilvania.

Toți arborii ornamentali de aici sunt aclimatizați, așa că șansele de a se prinde în grădinile publice sau private ale românilor sunt mult mai mari, comparativ cu arborii ornamentali cumpărați din supermarket-uri de profil.

ing. Răzvan Crișan

Așa după cum ne-a declarat inginerul silvic Răzvan Crișan, pepiniera se întinde pe 2,7 hectare, aici fiind cultivați peste 15.000 de pomi ornamentali din diferite specii care mai de care mai interesante. Cel mai bătrân arbore din pepinieră are o vârstă de peste 30 de ani, fiind un arbore de Tisa (Taxus baccata).

”Terenul a fost retocedat vechilor proprietari în urma unui proces câștigat de aceștia în urmă cu aproximativ patru ani, însă abia acum dânșii au solicitat să-și preia proprietatea, deși nu există un termen foarte clar prin care noi să închidem activitatea de aici. Mai mult, din informațiile mele instanța a hotărât ca noii proprietari să-i păstreze destinația de pepinieră a acestui teren retrocedat. Acum terenul este fond forestier și este destul de dificil ca noii proprietari să-i schimbe această destinație, însă oricum noi dorim să predăm terenul liber de sarcini. Nu știm ce se va întâmpla aici și nici dacă noul proprietar dorește să-i păstreze în final destinația de pepinieră. Ar fi fumos să fie așa, însă corect este ca noi să-i predăm proprietatea fără niciun fel de sarcini. Arbuștii ornamentali sunt în gestiune și descărcarea de gestiune se face prin vânzarea acestora la un preț promoțional”, ne-a spus Răzvan Crișan.

Cei care doresc să achiziționeze arbuști de la pepiniera din Simeria trebuie să se grăbească, vestea că prețurile sunt reduse aducând deja foarte mulți cumpărători. Prețurile pleacă de la 15 lei și pot ajunge și la 80-90 de lei pentru arbori din specii mai rare sau mai bine dezvoltați.

”Cei mai mari și mai bătrâni îi dăm gratis, dacă îi scoateți singur și dacă vă ocupați de transportul lor” ne-a spus pe un ton glumeț inginerul Crișan.

Indiferent care va fi viitorul pepinierei, se încheie o etapă care a durat peste 70 de ani. Frumos ar fi ca noii proprietari să preia afacerea și să o dezvolte, existând suficient potențial pentru profit.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.