Modul în care cultura modelează tehnologia modernă va fi prezentat, în premieră absolută pe scenele din România, în cadrul unui concert care va avea loc săptămâna viitoare la Timişoara, în care alături de muzicieni consacraţi va performa o entitate de inteligenţă artificială (IA), cu rol bine definit în trupă, pe post de tobar.

Evenimentul va încheia cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Timişoara Jazz, care se desfăşoară în perioada 10 – 12 noiembrie.

Petre Ionuţescu & Daniel Dorobanţu vor improviza, în zona de fuziune dintre muzica acustică, cea electronică şi cea produsă de inteligenţa artificială, întâlnind publicul în teritoriile nedescoperite dintre creativitatea umană şi perfecţiunea tehnologică. Tobarul inteligent va participa activ la performance-ul muzical, comportându-se ca orice entitate de inteligenţă artificială, are propriile idei, improvizează şi ascultă de comenzile date.

“Cultura modelează tehnologia, iar tehnologia modelează cultura. Creativitatea, capacitatea de a da naştere unor forme noi şi neaşteptate de exprimare, de a depăşi repetarea şi modificarea a ceea ce există deja, este adesea văzută ca o frontieră finală posibilă numai pentru mintea umană. Implicaţiile şi impacturile sociale ale inteligenţei artificiale au devenit convingătoare subiecte de interes pentru public, cercetătorii din mediul academic şi industrie”, spune Daniel Dorobanţu.

El afirmă că importanţa unei conversaţii globale despre impactul social şi etica IA a apărut în rapoartele din industrie şi guvern, precum şi în dezbaterile academice, şi începe să primească o atenţie susţinută.

“Muzica, de-a lungul secolelor, a fost întotdeauna un precursor şi un adoptator timpuriu al noilor tehnologii, a fost întotdeauna un apropiat al matematicii şi ştiinţelor naturii. Noile instrumente i-au inspirat şi i-au provocat pe compozitori să creeze în direcţii noi, să regândească muzica în moduri contemporane şi vizionare, conducând inovaţia dincolo de tărâmul lor artistic. Dar muzica şi-a păstrat întotdeauna rădăcinile puternice în istorie şi tradiţie şi a oferit un sanctuar şi refugiu pentru nevoile emoţionale şi spirituale ale oamenilor. Este necesar un progres în înţelegerea şi consolidarea sinergiilor şi potenţialelor colaborărilor tehnologice şi artistice ca sursă de descoperire şi inovare”, încheie Daniel Dorobanţu.

Sursa: Agerpres

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania