fbpx
12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂFundaţia "Mihai Eminescu Trust", partener al Consiliului Judeţean Hunedoara într-un proiect de...

Fundaţia „Mihai Eminescu Trust”, partener al Consiliului Judeţean Hunedoara într-un proiect de restaurare a cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia

Publicat în

spot_img
spot_img

Fundaţia „Mihai Eminescu Trust”, cea care a reușit recent să obțină de la Ambasada SUA o finanțare de 500.000 de dolari pentru restaurarea și refuncționalizarea bisericii fortificate Alma Vii (jud. Sibiu), este noul partner al Consiliului Județean Hunedoara într-un proiect care își propune atragerea de fonduri norvegiene pentru restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei.

Consiliul Județean Hunedoara a desemnat partenerii pentru depunerea unui proiect în vederea atragerii de fonduri norvegiene pentru restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Sarmizegetusa Regia. În urma anunțului de selecție lansat, au întrunit punctajul necesar Fundația ”Mihai Eminescu Trust” (partener din România) și Universitatea din Oslo (partener din statele donatoare). 

”Proiectul intitulat ”Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european” vizează conservarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentului Sarmizegetusa Regia și are ca obiectiv specific consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Județean Hunedoara.

Printre activitățile propuse sunt și cea de digitizare și promovare a monumentului, prin asigurarea vizitării online a acestuia, prin intermediul documentației și a fotografiilor realizate în diferitele etape de restaurare a sa. Proiectul îşi mai propune organizarea unei expoziţii internaţionale cu titlul „Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”, dar mai ales restaurarea și revitalizarea monumentului istoric, aici fiind incluse și serviciile de proiectare și execuție a lucrărilor de restaurare în conformitate cu documentația tehnică DALI întocmită în acest scop. 

În zona cetăţii vor fi amplasate temporar panouri modulare în vederea realizării unui spaţiu destinat activităţilor informative, educative şi culturale. În acest fel, vor putea fi promovate diverse tipuri de activităţi specific locului, inclusiv obiceiuri populare şi artizanat aparţinând zonei Sarmizegetusa Regia şi judeţului Hunedoara.

Bugetul necesar activităților din proiect se va definitiva după elaborarea cererii de finanțare la care se lucrează în aceste zile.
_____

Fundația ”Mihai Eminescu Trust ” este o organizație non-profit, care activează din 1998 pentru conservarea peisajului cultural și natural din satele săsești cu biserici fortificate din Transilvania, dintre care unele au fost inculse în patrimoniul mondial UNESCO. Fundația se ocupã cu precãdere de satele sãsesti din Transilvania, care reprezintã un caz special datoritã vechimii si bogãtiei lor culturale, precum si din cauza emigrãrii în masã a populatiei sãsesti în Germania în anul 1990. Aceste sate – locuinte si hambare tãrãnesti construite în jurul bisericilor fortificate, rãmase aproape neschimbate din vremurile Evului Mediu – sînt situate în locuri de o frumusete extraordinarã. Dealurile si vãile sînt bogate în florã sãlbaticã. Ursi, lupi si râsi cutreierã muntii si pãdurile de stejar si fag.

Fundatia desfăsoarã lucrări de o mai mică amploare si în Maramures, o altã zonă pitorescă a României aflatã în primejdie. Aici clãdirile sînt construite din lemn, cu ornamente sculptate.

SUA au finanţat în acest an, prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale al Departamentului de Stat, un proiect de restaurare a complexului bisericii fortificate din Alma Vii, cu 500.000 de dolari, aceasta fiind cea mai mare finanţare oferită de AFCP anul acesta în categoria Large Grants.

Redactia

Articole recente

CLICK PE VIAȚĂ | Tânăra artistă Luana Toader, despre planurile de viitor și parcursul profesional

Invitata podcastului de astăzi are un cumul de îndeletniciri, în curând va fi absolventa...

”Marșul pentru viață” – un eveniment ce vine în sprijinul femeilor însărcinate

Tema ediției din acest an este ”construim împreună pentru viață” și a fost inspirată de situația care a dus la moartea Alexandrei Ivanov, o mamă în vârstă de 25 de ani căreia nu i s-au acordat îngrijirile medicale necesare în urma unui avort spontan.

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Mai multe articole de același fel

Directorul general al Teatrului Național din Timișoara, Ada Hausvater, distinsă cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler

Decretul nr. 55 din 15 ianuarie 2024, emis de președintele României cu prilejul Zilei Culturii Naționale, consfințește acordarea acestui prestigios titlu Adei Hausvater, „în semn de înaltă apreciere pentru meritele importante în aducerea dramaturgiei românești și a Teatrului Național Mihai Eminescu în prim-planul culturii europene, pentru dezvoltarea prin arta dramatică a spiritului civic și democratic în Timișoara”, subliniind, de asemenea, dubla sa calitate de regizor și manager de teatru.