Potrivit sentinţei definitive a Tribunalului Judeţului Covasna, amenda pe care prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a aplicat-o primarului Árpád Antal, pentru arborarea steagurilor maghiare la 15 martie 2018, a fost legală.

Tribunalul a admis contestaţia prefectului, depusă împotriva sentinţei din prima instanţă, care a fost favorabilă primarului maghiar şi a respins, definitiv, ca nefondată, acţiunea lui Árpád Antal.

La data de 14 martie şi 15 martie, prefectul judeţului Covasna a aplicat câte o amendă în valoare de 5 000 de lei primarilor Árpád Antal din Sfântu Gheorghe şi Tibor Bokor din Târgu Secuiesc, ca urmare a utilizării simbolurilor maghiare la decorarea oraşelor, expuse în cinstea sărbătorii naţionale ungare, fără ca steagurile maghiare să fi fost însoţite de câte un steag românesc. La 15 martie anul trecut, prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei i-a aplicat o amendă în valoare de 5 000 de lei primarului Árpád Gálfi din Odorheiu Secuiesc, tot pentru arborarea steagurilor în culorile naţionale ale Ungariei. Înainte de asta, prefecţii nu mai aplicaseră amenzi pentru utilizarea simbolurilor maghiare cu ocazia Zilei Naţionale a Ungariei.

Prefecţii au aplicat amenzile în baza Legii privind arborarea drapelului României. Însă hotărârea de guvern care descrie normele de aplicare ale legii prevede că “minorităţile etnice – constituite în organizaţii, uniuni sau asociaţii la nivel naţional – pot folosi la acţiunile specifice şi însemnele proprii”. Primarii UDMR au contestat amenzile bazându-se pe această prevedere legală.

Sursa: MTI

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.