Domeniile financiar-economic, industrial și guvernamental sunt ținte predilecte pentru atacurile informatice, arată analistul Radu Tudor într-o postare pe blogul său. Radu Tudor a solicitat Serviciului Român de Informații un răspuns referitor la numărul de atacuri informatice care au avut loc asupra României în ultimii 5 ani, de ce tip au fost și cine a fost vizat.

SRI susține în răspunsul său că atacurile cibernetice derulate de entități statale şi non statale sunt, de  regulă, atacuri care se desfăşoară în cadrul unor campanii de tip Advanced Persistent Threat (APT), care vizează ţinte din anumite domenii, precum cel guvernamental, financiar-economic şi industrial.

Astfel de atacuri generează un impact semnificativ la adresa securităţii naţionale, prin prisma faptului că pot viza atât exfiltrarea de informaţii de interes strategic, cât şi sabotarea unor infrastructuri IT&C care asigură servicii esenţiale în plan economic şi social. Mai mult, nivelul tehnologic ridicat al acestor atacuri permite atacatorilor să-şi menţină persistenţa în infrastructura compromisă pentru o perioadă îndelungată de timp (de la câteva luni, până la câţiva ani), într-o manieră ce îngreunează detecţia şi analiza metodelor utilizate.

Vectorul de infecţie preferat de actorii statali este atacul de tip spear phishing, care constă în transmiterea de fişiere malware în ataşamentul unor mesaje e-mail, aparent legitime, special concepute pentru a viza un anumit destinatar. Prezintă relevanţă faptul că titlurile mesajelor e-mail utilizate în campaniile de spear phishing sunt concepute special pentru a fi cât mai credibile şi pentru a asigura o rată ridicată de succes în accesarea acestora de către destinatar.

Prin prisma complexității atacurilor de tip APT, cooperarea în plan național și internațional reprezintă o condiție esențială în procesul de identificare, investigare și atribuire a acestora.  Astfel de atacuri cibernetice, precum și instituțiile din România vizate de către acestea se află în atenția Serviciului Român de Informații, iar datele rezultate sunt clasificate potrivit art. 17 lit. “f” şi “g” din legea nr. 182/2002.

Sursa: radu-tudor.ro

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.