fbpx
6.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALDomeniile financiar-economic, industrial și guvernamental - ținte predilecte pentru atacurile informatice

Domeniile financiar-economic, industrial și guvernamental – ținte predilecte pentru atacurile informatice

Publicat în

spot_img
spot_img

Domeniile financiar-economic, industrial și guvernamental sunt ținte predilecte pentru atacurile informatice, arată analistul Radu Tudor într-o postare pe blogul său. Radu Tudor a solicitat Serviciului Român de Informații un răspuns referitor la numărul de atacuri informatice care au avut loc asupra României în ultimii 5 ani, de ce tip au fost și cine a fost vizat.

SRI susține în răspunsul său că atacurile cibernetice derulate de entități statale şi non statale sunt, de  regulă, atacuri care se desfăşoară în cadrul unor campanii de tip Advanced Persistent Threat (APT), care vizează ţinte din anumite domenii, precum cel guvernamental, financiar-economic şi industrial.

Astfel de atacuri generează un impact semnificativ la adresa securităţii naţionale, prin prisma faptului că pot viza atât exfiltrarea de informaţii de interes strategic, cât şi sabotarea unor infrastructuri IT&C care asigură servicii esenţiale în plan economic şi social. Mai mult, nivelul tehnologic ridicat al acestor atacuri permite atacatorilor să-şi menţină persistenţa în infrastructura compromisă pentru o perioadă îndelungată de timp (de la câteva luni, până la câţiva ani), într-o manieră ce îngreunează detecţia şi analiza metodelor utilizate.

Vectorul de infecţie preferat de actorii statali este atacul de tip spear phishing, care constă în transmiterea de fişiere malware în ataşamentul unor mesaje e-mail, aparent legitime, special concepute pentru a viza un anumit destinatar. Prezintă relevanţă faptul că titlurile mesajelor e-mail utilizate în campaniile de spear phishing sunt concepute special pentru a fi cât mai credibile şi pentru a asigura o rată ridicată de succes în accesarea acestora de către destinatar.

Prin prisma complexității atacurilor de tip APT, cooperarea în plan național și internațional reprezintă o condiție esențială în procesul de identificare, investigare și atribuire a acestora.  Astfel de atacuri cibernetice, precum și instituțiile din România vizate de către acestea se află în atenția Serviciului Român de Informații, iar datele rezultate sunt clasificate potrivit art. 17 lit. “f” şi “g” din legea nr. 182/2002.

Sursa: radu-tudor.ro

Redactia

Articole recente

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Festivalul ”Săptămâna Haferland” va avea loc între 8 şi 11 august, în zece sate din Ţara Ovăzului

Tema ediţiei din acest an a festivalului este "Istorie, tradiţie şi cultură. Ieri şi azi în Haferland".

”Dăm Click pe România” a inițiat înscrierile prin care școlile, liceele, grădinițele și asociațiile pot primi calculatoare

Dăm Click pe România este un proiect al asociației Ateliere Fără Frontiere prin care anual 4.000 de calculatoare recondiționate sunt donate către unitățile de învățământ care nu au echipamentele necesare de pe care elevii să poată învăța noțiune digitale de bază.

Rectorul UPET s-a înscris în PSD și candidează pentru Consiliul local Petroșani

Revenirea lui Sorin Radu în viața politică se întâmplă după mai bine de 4 ani în care rectorul a ales să se dedice în totalitate mediului academic

Mai multe articole de același fel