A felekezetköziség nevében a napokban papok, lelkészek és híveik találkoznak és közös alkalmakon vesznek részt a temetôkben elhunyt szeretteikre emlékezve.

Mindenszenteket és Halottak napját minden keresztyén felekezet ünnepelheti, ha mást és mást is gondol róluk egyikük vagy másikuk.

A Reformáció egyházai számára a szent fogalma kiterjed minden hívôre. Ha tehát Mindenszentekrôl beszélünk, az alatt “a szentek egyességét” értjük, ahogy a Hiszekegyben azt megvalljuk. Ez azt jelenti, hogy láthatatlan, de elszakíthatatlan kapocs fûz össze bennünket mindazokkal, akik Úrnak és Megváltónak vallják Jézus Krisztust; éljenek vagy elhunytak volna.

A Hallottak napja esetében tehát mi, protestánsok szintén tisztelettel és szeretettel gondolunk elhunyt szeretteinkre, de hozzájuk nem imádkozunk és nem hiszünk közbenjárásukban. Számunkra egyetlen közbenjáról létezik, az Úr Jézus Krisztus. Vele együtt valljuk, hogy “Ábrahám, Izsák és Jákób Istene nem a halottak Istene”, ezért az elhunytakat nem veszítettük el örökre.

Halálunk nem vége valaminek, hanem kezdete annak az örök boldogságnak, amelyet Isten Fia megszerzett számunkra a kereszten és feltámadása által. Enélkül a hit nélkül halottak vagyunk, ha életjeleket is mutatunk. A Szentlélek bizonyossá tesz bennünket az üdvösség felôl és késszé tesz a szent életre.

Drótos Árpád, református lelkipásztor, NYC

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.