fbpx
-2.3 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂ70 de artiști și reprezentanți ai unor organizații de artă contemporană sunt...

70 de artiști și reprezentanți ai unor organizații de artă contemporană sunt prezenți la Cluj în cadrul întâlnirii RESHAPE

Publicat în

spot_img
spot_img

Fundația AltArt este gazda întâlnirii internaționale a rețelei RESHAPE – Reflect, Share, Practice, Experiment, care are loc la Cluj în perioada 11-15 noiembrie. Peste 70 de artiști, producători și reprezentanți ai unor institute culturale și organizații de artă contemporană sunt prezenți la Cluj cu această ocazie.

Cu acestă ocazie, prin platforma complementară Emergent, Fundația AltArt propune și un program artistic și o serie de prezentări-dezbateri focalizate pe scena culturală din România, practicile artistice de aici și contribuția lor la regândirea biotopului artistic.

RESHAPE este o comunitate de profesioniști și organizații din domeniul artei din Europa și zona mediterană, angajată într-un proces de cercetare și dezvoltare cu privire la provocările majore și posibilele soluții legate de creația, producția și difuzarea artei contemporane. RESHAPE caută să imagineze un nou ecosistem cultural în Europa, bazat pe modele noi de colaborare, pe conectarea artei cu societatea și temele ei urgente și alinierea la principiile echității, solidarității și sustenabilității.

Programul public al evenimentului RESHAPE conține o serie de prezentări și discuții, care vor avea loc în limba engleză:

12 Nov 2019, 10:00-12:00 | Cinema ARTA, str. Universității 3
Reprezentații ale sub-reprezentării. Artele spectacolului în România /Performing the under-performed. Performing arts spaces in Romania
O radiografie a scenei de artele spectacolului în România, a situației spațiilor independente și a preocupării creatorilor pentru temele actuale ale scocietății.

Cu: Miki Braniște, Kinga Kelemen, Petro Ionescu, Vava Ștefănescu

12 Nov 2019, 10:00-12:00 | Casa TIFF, str. Universității 6
Statutul Artei? Munca în sectorul cultural din România /State of the Arts? Working in the cultural sector in Romania 
O conversație despre condițiile socio-economice ale muncii culturale, despre politicile și structurile de sprijin pentru cultură din România.
Cu:  Corina Bucea, Iulia Popovici, Raluca Iacob, Rarița Zbranca

12 Nov 2019, 14:00-16:00 | Casa TIFF, str. Universității 6
Igor Štiks: Estetica activismului/Activist aesthetics
Despre estectica activistă în practica artistică și socială a mișcărilor progesive din spațiul post-Yugoslav.

12 Nov 2019, 14:00-16:00 | Casa TIFF, str. Universității 6
Soraya Bahgat: Învățând din mers/Learning On The Go

Despre drepturile femeilor și mișcarea Tahrir Boduguard, dedicată combaterii atacurilor sexuale din timpul revoluției din Egipt din 2011.
12 Nov 2019, 17:00-18:30 | Cinema ARTA, str. Universității 3
Oxana Timofeeva: Solidaritate la scală planetară/ Solidarity on the Planetary Scale   
Despre necesitatea de a regândi structurile și politicile globale, pentru a îngloba nu doar  oamenii, ci și animalele, plantele, natura, inteligența articială etc.

14 Nov 2019, 10:30-12:30 | Casa Tranzit, str. G. Barițiu 16
Laura Roth: Feminizarea politicii/ Feminisation of politics 
Practicile feministe și modul în care ele ne pot remodela formele de lucru.


14 Nov 2019, 10:30-12:30 | Casa Tranzit, str. G. Barițiu 16
Marcell Mars: Memoria lumii – Bibliotecile publice/ Memory of the World – Public Library 
despre instituția bibilotecii publice și principiul accesului universal la cunoaștere. O explorare a infrastructurilor virtuale pentru bibliotecari amatori.


14 Nov 2019, 10:30-12:30 | Casa TIFF, str. Universității 6
Đorđe Balmazović / Škart: Avantaje și probleme ale muncii colective/ Pits and falls of group work 
Despre practicile de colaborare ale colectivului sârb Škart, dedicate arhitecturii relațiilor umane.

Evenimentele pot fi urmărite și online pe platforma Howlround – Theatre Commons: https://howlround.com/happenings/livestreaming-reshape-intensive-cluj.

Proiectul RESHAPE este organizat de un consorțiu de organziații internaționale: Fundația AltArt (RO), ONDA –  Office national de diffusion artistique (FR) (lider de proiect), Flanders Arts Institute (BE), Pogon Zagreb Centre for Independent Culture and Youth (HR), Arts and Theater Institute (CZ), British Council (UK), Center for Culture in Lublin (PL), Act Association (BG), Onasis Foundation (GR), Goethe Institut Barcelona (DE/ES), ARTEMREDE (PT), Balkan Express (SI).

Parteneri asociați: Ettijahat, Lebanon; Danish Arts Foundation (DK), Mondrian Fund (NL), Dutch Performing Arts (NL); Pro Helvetia (CH), State of Concept (GR).

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și de Uniunea Europeană, Programul Europa Creativă.

Redactia

Articole recente

Vești bune de la Oradea | Se deschide circulația pe Drumul Expres 16

Drumul face legătura între Centura Oradea (Giraţie Calea Sîntrandrei) și Autostrada A3 (Biharia).

Eveniment de neratat la Brașov | Pianistul și compozitorul Bogdan Ota își lansează albumul ”Chronos – The Master of Time”

Experiența spectatorilor va fi una fabuloasă, grație îmbinării originale a mai multor arte (muzica, proiecții video, joc de lumini), in stilul mega producțiilor de pe scenele Las Vegas-ului.

Excremente de şoareci și alimente expirate, găsite de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor în cantina unui liceu din Timişoara

În urma controlului au fost date o amendă în valoare de 15.000 de lei şi un avertisment.

Mai multe articole de același fel

Balul Operei | O seară de poveste la Cluj

În fiecare an, Sala Mare a Operei Naționale Române Cluj-Napoca se transformă în cea mai frumoasă și mai elegantă sală de bal din România pentru Balul Operei. Și în acest an Balul Operei a însemnat muzică de calitate, invitați de marcă, ținute de gală, dans și decoruri impresionante