fbpx
3.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEDITORIALCele douăzeci de procente ale Vioricăi

Cele douăzeci de procente ale Vioricăi

Publicat în

spot_img
spot_img

Că place sau nu, câștigătoarea confruntării de ieri este Viorica Dăncilă! Ceea ce și-a propus a și realizat: accederea în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Nu vrea mai mult și nici nu-i trebuie! Cele douăzeci de procente ale Vioricăi Dăncilă arată, însă, că există un nucleu dur de votanți PSD, în genere oameni pentru care indiferent cine este cel pe care partidul l-a pus acolo, îl vor vota. Sunt cele douăzeci de procente ale celor care votează întotdeauna ceea ce zice partidul, pentru că – nu-i așa? – partidul e în tot și-n toate, partidul este cel care știe întotdeauna mai bine, partidul este cel care are întotdeauna dreptate.

Comportamentul este unul care vine din istoria comunistoidă a acestei țări, o istorie în care bolșevicii au ridicat non-valoarea la rang de model, ducând în derizoriu pe cel care era parte a unei elite prin natura școlii pe care o făcuse, prin efortul pe care îl depusese pentru a ajunge între cei care aveau un cuvânt de spus în comunitățile lor. Apoi au venit comuniștii care au luat, se știe bine, pe cel mai leneș dintre săteni și l-au făcut primar, l-au ostracizat pe cel care avea un pic de avere prin munca lui și l-au catalogat drept chiabur, iar cei care au îndrăznit să protesteze au fost rapid reduși la tăcere de ”organul” atotvigilent.

Ei bine, această mentalitate adânc înrădăcinată se poate vedea în procentele celor care susțin ”partidul” chiar și atunci când partidul pune în fruntea lui o tufă. Nu cred că greșesc, dar aceleași douăzeci de procente le-ar fi obținut și un ghiveci cu o floare în el dacă partidul îl susținea pentru a candida la funcția supremă în stat.

Mulți se tânguiesc acum pe la colțuri despre cât de prost a jucat Dan Barna la aceste alegeri și despre cum a reușit PSD să-i sufle poziția a doua. S-ar putea să aibă dreptate în ceea ce privește amatorismul lui Barna, însă sigur este că, indiferent cine ar fi reprezentat USR-Plus, indiferent câți alergători erau pe partea dreaptă a concursului pentru premiul cel mare, PSD ar fi avut pentru candidatul său tot aceleași douăzeci de procente.

Când se vor diminua cele douăzeci de procente? Probabil doar prin schimbarea naturală a unor generații. Dar poate că nici așa nu-i speranță prea mare, ținând cont că pe segmentul de vârstă 18-24 a fost cel mai mare absenteism la urne. Nu e deloc un fapt dătător de speranțe! Poate doar unele deșarte…

Da, cele douăzeci de procente ale Vioricăi puteau fi ale oricui ar fi avut ștampilat pe el cei trei trandafiri. Iar dacă un om care s-a remarcat prin lipsa crasă de educație, de cultură, prin lipsa oricărui element care să-i dea dreptul de conduce ceva, orice, a reușit să aducă douăzeci de procente la aceste alegeri, atunci cred că e mult de muncă în ceea ce privește educația (de orice fel, nu doar cea politică). Poate că acel #reset plimbat prin campanie de oamenii lui Barna ar trebui să se refere la resetarea mentalității prin educație, prin dialog cu cele douăzeci de procente și prin acțiuni care să arunce la moment dat ”partidul” în desuetudine.

Credit foto: Inquam Photos (Octav-Ganea)

Andrei Nistor

Articole recente

”Timișoara Muzicală” își va deschide peste câteva zile porțile, în capitala Banatului

Opera Gala, Turandot sau Otello sunt doar câteva dintre spectacolele de operă la care timișorenii și nu numai își pot cumpăra deja bilete, în vreme ce Filarmonica Banatul este pregătită să pună în scenă o serie de recitaluri și concerte simfonice care cu siguranță vor satisface și cele mai exigente pretenții ale melomanilor.

Corona Braşov a câştigat titlul de campioană la hochei

CSM Corona Braşov a câştigat, miercuri seara, Campionatul Naţional de hochei pe gheaţă şi a realizat o triplă istorică, după ce în acest an a cucerit Cupa României şi s-a impus în competiţia regională Erste Liga.

Corvinul Hunedoara s-a calificat în finala Cupei României

Finala Cupei României va avea loc pe 15 mai, la Sibiu.

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Mai multe articole de același fel

Iohannis, secretar general al NATO – rezultatul unei strategii premeditate și coordonate

Încă din 2021, se vorbește despre o posibilă candidatură a președintelui Iohannis la funcția de secretar general al Alianței, lucru ce confirmă o rațiune strategică ce sprijină această decizie. Nu lansează nimeni în spațiul public astfel de informații, ce au fost ulterior perpetuate în 2022 și 2023 fără să aibă un fundament.

Politica românească, un adevărat “Dejun pe iarbă”

Ultimele săptămâni de erori imputate altora (a se citi “politică”), prezentate abundent prin intermediul tuturor mijloacelor de comunicare în masă, ne transformă pe noi, românii, în adevărați “voyeuri” ai unui tablou plin de atâta nesimțire babilonică încât până și celebrul Eduard Manet ar fi fost încurcat dacă ar fi fost solicitat să transpună în artă aceste realități halucinante

Shakespeare, cheie de dezlegare a “enigmelor” politicii românești

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a declarat săptămâna aceasta că premierul Ciolacu ar fi mers la el în birou să-i propună să candideze la Președinția României. La scurt timp după aceea, într-o ieșire demnă de o prezență pe covorul roșu, în cadrul unei gale de premiere a celor mai buni actori de tragi-comedie, Marcel Ciolacu a infirmat categoric afirmațiile înaltului oficial NATO, ridiculizându-l pe bietul președinte de o noapte al României