Filmul “Deva” al regizoarei Petra Szőcs din Cluj-Napoca a obţinut, la sfârşitul săptămânii trecute, premiul “Dialog” la Festivalul de Film de la Cottbus. Acest festival de film din Germania are loc în fiecare noiembrie şi se concentrează asupra filmelor din Europa de Est.

În cadrul ceremoniei de premiere de sâmbătă seara, pelicula “Deva” a obţinut premiul “Dialog”, care se acordă filmelor care abordează tema interculturalităţii, a acceptării culturilor diferite. Acesta include şi un premiu în bani, în valoare de 3000 de euro, finanţat de Ministerul Afacerilor Externe din Germania.

În filmul Deva, în premieră pe marile noastre ecrane, regizoarea Petra Szöcs transpune experienţele ei din viaţa reală cu o fetiţă care suferă de albinism, avute în oraşul eponim. Filmul urmărește dimensiunile magice și suprarealiste ale viziunii asupra lumii ale unui copil și prezintă lumea postsocialistă a orașului Deva dintr-o perspectivă inedită.

În orfelinatul din Deva trăiește Kató (Csengelle Nagy), o adolescentă albinoasă. Acest copil deosebit iese în evidență printre cei de aceeași vârstă cu ea: este plină de viață, o personalitate stridentă, a cărei simplă prezență ajunge să pună sub semnul întrebării mediul în care trăiește. Și-ar dori o nouă mamă adoptivă.

În vacanța de vară, într-un moment de neatenție, se curentează în timp ce își usucă părul. Evenimentul răscolește lumea ce o înconjoară. Orfelinatul se umple de electricieni, iar ea se împrietenește cu un nou voluntar, Bogi, pe care o adoră. Când află că Bogi îi va părăsi în curând, decide să sacrifice un educator mai vechi pentru unul nou.

Deva a avut premiera la cea de-a 75-a ediție a Festivalului de Film de la Veneţia. 

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania