Muzeul Etnografic al Transilvaniei împlinește 90 de ani, iar joi, 14 noiembrie 2019, de la ora 13 evenimentul va fi sărbătorit la sediul central din strada Memorandumului nr. 21, sala Reduta. Parcul Etnografic din Cluj a fost înființat în anul 1929 de Romulus Vuia (1887-1963), primul etnograf din România, cu sprijinul reprezentanților transilvăneni și bănățeni ai primului guvern Iuliu Maniu.

Prima casă din muzeul în aer liber, cea din Vidra (Avram Iancu) a fost transferată în noiembrie 1929, în urmă cu exact 90 de ani. Pentru a marca acest moment, specialiștii direcției marketing au realizat în această vară, împreună cu vizitatorii noștri, un minunat covor aniversar, în cadrul proiectului intitulat „90 de ani țesuți în două ițe”.

La dezvoltarea parcului au contribuit numeroși reprezentanți de marcă ai școlii etnografice clujene, între care îi vom menționa în mod special pe Kós Károly (1919-1996) și Valer Butură (1910-1989).

”Specialiștii și veteranii care vor fi alături de noi ne vor prezenta aspectele cele mai importante ale unei istorii memorabile. Trecutul nu este, însă, decât o parte a poveștii noastre. În prezent, Parcul Etnografic găzduiește activități culturale diversificate și atractive, destinate tuturor categoriilor de public. Le mulțumim pentru aceasta numeroșilor noștri parteneri, reprezentanți de marcă ai comunității culturale clujene, care contribuie la creșterea interesului publicului față de acest spațiu al moștenirii noastre.
Viitorul este, însă, cu siguranță, cel mai important.” au declarat reprezentanții muzeului.

În premieră, muzeul va avea primul master plan pentru dezvoltare. Alături de specialiștii muzeului, Consiliul Județean Cluj îl pregătește de mai mulți ani, din momentul în care a fost inițiat, cu sprijinul experților de la Asociația Nordică de Design Urban din Bergen (Norvegia). Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului Cluj, împreună cu Alice Florean, câștigătoarea concursului internațional de soluții pentru dezvoltarea Parcului Etnografic, vor prezenta toate detaliile unui proiect care se apropie de finalizare în cadrul evenimentului aniversar.

În încheiere, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj ne va oferi un recital extraordinar de Lăsatul Secului, susținut de interpreți îndrăgiți de publicul larg.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania