Johann Heinrich Bisterfeld/Bisterfeld János Henrik (n.1605, Siegen, Principatul Nassau – m.1655, Alba Iulia/Gyulafehérvár/Weißenburg, Principatul TransilvanieiErdélyi Fejedelemség/Fürstentum Siebenbürgen) a fost un filozof, logician și enciclopedist german, un adept al filozofului francez Petrus Ramus și student al lui Johann Heinrich Alsted, la Academia din Herborn, Nassau (Academia Nassauensis), dar și la universitățile din Basel, Geneva, Oxford și Leida.

Alsted a fost un teolog calvin german, un enciclopedist care a avut preocupări multiple și în domenii ca: matematică, pedagogie, geografie, optică, muzică etc.

A studiat la universitățile din Herborn, Marburg, Heidelberg și Basel. A activat ca profesor de filozofie la Herborn timp de 21 de ani.

În 1629, a fost invitat de către principele Bethlen Gábor/Gabriel Bethlen ca profesor la Collegium Bethlenianum din Alba-Iulia. Aici a venit și cu foștii săi elevi, Bisterfeld și Comenius.

Cea mai valoroasă lucrare a lui Alsted este Encyclopedia, apărută în 1630.

Lecțiile sale au fost redactate de elevul Porcsalmi András în 600 de pagini și sunt păstrate la Biblioteca Academiei din Cluj.

Bisterfeld a devenit rectorul Academiei din Alba Iulia, Principatul Transilvaniei, până la sfârșitul vieții.

Opere,

Philosophiae primae seminarium, 1652 ( second edition: Lugduni Batavorum, 1657).
Elementorum logicorum libri tres, Lugduni Batavorum, 1657.
Bisterfeldius redivivus, Hagae-Comitum, 1661(postum).

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania