Johann Heinrich Bisterfeld/Bisterfeld János Henrik (n.1605, Siegen, Principatul Nassau – m.1655, Alba Iulia/Gyulafehérvár/Weißenburg, Principatul TransilvanieiErdélyi Fejedelemség/Fürstentum Siebenbürgen) a fost un filozof, logician și enciclopedist german, un adept al filozofului francez Petrus Ramus și student al lui Johann Heinrich Alsted, la Academia din Herborn, Nassau (Academia Nassauensis), dar și la universitățile din Basel, Geneva, Oxford și Leida.

Pe pagina de Facebook Știrile Transilvaniei găsiți cele mai importante știri ale momentului, opinii și analize. Dați-ne LIKE!

Alsted a fost un teolog calvin german, un enciclopedist care a avut preocupări multiple și în domenii ca: matematică, pedagogie, geografie, optică, muzică etc.

A studiat la universitățile din Herborn, Marburg, Heidelberg și Basel. A activat ca profesor de filozofie la Herborn timp de 21 de ani.

În 1629, a fost invitat de către principele Bethlen Gábor/Gabriel Bethlen ca profesor la Collegium Bethlenianum din Alba-Iulia. Aici a venit și cu foștii săi elevi, Bisterfeld și Comenius.

Cea mai valoroasă lucrare a lui Alsted este Encyclopedia, apărută în 1630.

Lecțiile sale au fost redactate de elevul Porcsalmi András în 600 de pagini și sunt păstrate la Biblioteca Academiei din Cluj.

Bisterfeld a devenit rectorul Academiei din Alba Iulia, Principatul Transilvaniei, până la sfârșitul vieții.

Opere,

Philosophiae primae seminarium, 1652 ( second edition: Lugduni Batavorum, 1657).
Elementorum logicorum libri tres, Lugduni Batavorum, 1657.
Bisterfeldius redivivus, Hagae-Comitum, 1661(postum).

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.