Data de 13 noiembrie a fost instituită drept Ziua limbii maghiare prin Legea nr. 279/2015. Alegerea datei nu este întâmplătoare. În anul 1844, în această zi, a fost recunoscută limba maghiară ca fiind singura limbă oficială din Ungaria, pe vremea aceea parte a Imperiului Habsburgic.

În Articolul 2 (aliniatul 3) al Legii adoptate în 2015 se spune că „Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.” 

Legea a fost iniţiată de grupurile parlamentare ale UDMR. În expunerea de motive prezentată se specifică următoarele: „Data de 13 noiembrie este sărbătorită în Bazinul Carpatic ca fiind «Ziua limbii maghiare», astfel că, minoritatea maghiară din România şi-a manifestat dorinţa de a se alătura acestei sărbători, prin desemnarea acestei zile, ca zi a limbii sale materne.” Alegerea datei nu este întâmplătoare. În anul 1844 în această zi a fost recunoscută limba maghiară ca fiind singura limba oficială din Ungaria, pe vremea aceea parte a Imperiului Habsburgic.

Cu ocazia acestei sărbători, am găsit pe pagina scriitorului şi poetului Demény Péter o poezie dedicată evenimentului, poezie pe care o redăm mai jos.

De ziua limbii maghiare

Limba maghiară
e pentru mine stîngul lui Bölöni,
mandarinul lui Bartók,
pasiunea lui Ady,
umorul lui Esterházy,
umoarele limbii mele fără rude și fără seamăn,
limba maghiară e în gura mea,
sărut cu ea, mănînc cu ea, ling cu ea
dulcețile vieții,
cîteodată o mușc să tacă dracului,
și tot pe mine mă doare,
așa e dragostea.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.