fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăTransilvaniaAstăzi se sărbătorește Ziua limbii maghiare

Astăzi se sărbătorește Ziua limbii maghiare

Publicat în

spot_img
spot_img

Data de 13 noiembrie a fost instituită drept Ziua limbii maghiare prin Legea nr. 279/2015. Alegerea datei nu este întâmplătoare. În anul 1844, în această zi, a fost recunoscută limba maghiară ca fiind singura limbă oficială din Ungaria, pe vremea aceea parte a Imperiului Habsburgic.

În Articolul 2 (aliniatul 3) al Legii adoptate în 2015 se spune că „Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.” 

Legea a fost iniţiată de grupurile parlamentare ale UDMR. În expunerea de motive prezentată se specifică următoarele: „Data de 13 noiembrie este sărbătorită în Bazinul Carpatic ca fiind «Ziua limbii maghiare», astfel că, minoritatea maghiară din România şi-a manifestat dorinţa de a se alătura acestei sărbători, prin desemnarea acestei zile, ca zi a limbii sale materne.” Alegerea datei nu este întâmplătoare. În anul 1844 în această zi a fost recunoscută limba maghiară ca fiind singura limba oficială din Ungaria, pe vremea aceea parte a Imperiului Habsburgic.

Cu ocazia acestei sărbători, am găsit pe pagina scriitorului şi poetului Demény Péter o poezie dedicată evenimentului, poezie pe care o redăm mai jos.

De ziua limbii maghiare

Limba maghiară
e pentru mine stîngul lui Bölöni,
mandarinul lui Bartók,
pasiunea lui Ady,
umorul lui Esterházy,
umoarele limbii mele fără rude și fără seamăn,
limba maghiară e în gura mea,
sărut cu ea, mănînc cu ea, ling cu ea
dulcețile vieții,
cîteodată o mușc să tacă dracului,
și tot pe mine mă doare,
așa e dragostea.

Redactia

Articole recente

”Timișoara Muzicală” își va deschide peste câteva zile porțile, în capitala Banatului

Opera Gala, Turandot sau Otello sunt doar câteva dintre spectacolele de operă la care timișorenii și nu numai își pot cumpăra deja bilete, în vreme ce Filarmonica Banatul este pregătită să pună în scenă o serie de recitaluri și concerte simfonice care cu siguranță vor satisface și cele mai exigente pretenții ale melomanilor.

Corona Braşov a câştigat titlul de campioană la hochei

CSM Corona Braşov a câştigat, miercuri seara, Campionatul Naţional de hochei pe gheaţă şi a realizat o triplă istorică, după ce în acest an a cucerit Cupa României şi s-a impus în competiţia regională Erste Liga.

Corvinul Hunedoara s-a calificat în finala Cupei României

Finala Cupei României va avea loc pe 15 mai, la Sibiu.

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Mai multe articole de același fel

Péter Magyar, liderul de facto al opoziției din Ungaria: Iubesc Transilvania, iubesc Ținutul Secuiesc

Péter Magyar: Iubesc Transilvania, iubesc Ținutul Secuiesc, dar cred că oamenii de acolo devin din ce în ce mai conștienți de faptul că sunt de fapt folosiți din patru în patru ani pentru a cumpăra voturi sau pentru a obține voturi