Născută în 29 septembrie 1939 în „comuna Oradea” – după cum îi place, adesea, să spună – Maria Haiduc a pășit pragul celor 80 de ani de viață. Începând cu anul 1955 cântecele sale au răsunat în casele multor generații de români care au acultat-o și au iubit-o până astăzi.

Pentru a marca cei 80 de ani de viață, artista va fi sărbătorită joi, 14 noiembrie, într-un amplu spectacol aniversar intitulat “O viaţă în slujba cântecului” ce va avea loc pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Oradea și va reuni interpreţi din ţară şi judeţ, instrumentişti şi dansatori, fiind organizat de Ansamblul Folcloric “Nuntaşii Bihorului”. Vor fi alături de Maria Haiduc soliştii Marius Ciprian Pop, Iuliu Andrei Romanică, Marioara Precup, Adriana Comşa, Ioan Chirilă, Cornelia Covaciu Rugea, Antonela Ferche Buţiu, Florica Ruja, Mariana Militaru Blaj, Ciprian Mocan, Alexandru Carţiş, Teodora Şandru şi Mihai Jula.

Evenimentul va cuprinde şi momente de dansuri populare autentice din diferite regiuni ale ţării puse în scenă de dansatorii de ieri şi de azi ai Ansamblului Folcloric “Nuntaşii Bihorului”, coordonaţi de coregraful Dinu Avram. Orchestra “Rapsodia Bihoreană”, dirijată de prof. Liviu Buţiu, va asigura acompaniamentul muzical.

“Mă bucur că mă simt extraordinar! Nu mă doare nimic, sunt un om sănătos. Mens sana in corpore sano. Lucrurile merg normal şi mie îmi plac lucrurile făcute normal, nu cu stres sau îngrijorare. Chiar şi la vârsta mea, azi, când mă gândesc totuşi la numărul de ani, pot să afirm adevărat că mă simt peste aşteptări, nu am nicio treabă. Iar cu cântecul? Nici atât! Pot să cânt la orice oră”, a declarat Maria Haiduc pentru agenția națională de presă Agerpres.

De-a lungul timpului, a povestit interpreta, a cântat în cele mai diverse locuri. La începutul carierei, când era foarte tânără şi angajată la Fabrica de încălţăminte Crişul, era invitată să cânte colectivelor de muncitori mai ales în fabricile care se inaugurau, cum a fost Alumina sau Fabrica de cărămizi.

“Mă duceam de dragul lor şi eram motivată, în sufletul meu, de bucuria de a face un lucru bun pentru ţara mea, atât cântecul românesc pe care îl promovam, cât şi aprecierea muncii celor care au deschis noua fabrică. Acum, când văd că toate fabricile de renume din oraş nu mai sunt, îmi vine să plâng”, a mărturisit Maria Haiduc, recunoscută ca fiind prima interpretă a cântecului popular românesc din Oradea.

Primele sale cântece au fost “La oglindă”, de George Coşbuc, “Verde garofiţă”, “Zărzărică, zărzărea”, repertoriul ei adunând apoi, în cei 40 de ani de activitate, peste 500 de melodii din toată ţara, atât din folclor, cât şi din muzica uşoară, cântece de petrecere şi romanţe.

Ea a ţinut să adreseze şi un mesaj pentru tinerii pasionaţi de cântul românesc. “Să cânte muzică populară! Trebuie să o cânte tot timpul, pentru că acest gen de muzică românească, pură, nu are voie să dispară din arealul românesc. Să nu facă rabat. Să aibă grijă la acurateţea folclorului autentic”, a subliniat Maria Haiduc.

Doamna cântecului bihorean, Maria Haiduc, s-a născut în 29 septembrie 1939, în Oradea, ea făcând toate studiile sale în urbea de pe malurile Crişului Repede, începând să urce pe scene din anul 1955.

A cântat alături de nume mari ale folclorului românesc, atât prin turneele în care a luat parte, cât şi în spectacolele unde a fost invitată sau, cu atât mai mult, în cele pe care ea le-a organizat, dorind mereu să îşi aducă o contribuţie la promovarea şi consolidarea folclorului românesc.

De numele ei se leagă denumirea Orchestrei Populare “Crişana”. A adunat o colecţie muzeală de obiecte de patrimoniu etnografic, a realizat emisiuni de folclor, timp de 10 ani, ca realizator TV, atât la TVS Oradea, în emisiunea “Crişule, pe malul tău”, cât şi la Naţional TV Beiuş. A editat două antologii de cântece, “Cântecele mele” (cu piese din repertoriul său) şi “Cântecele noastre” (o selecţie de cântece care au însoţit istoria neamului). Numeroase generaţii de tineri au fost îndrumaţi cu dragoste şi sfaturi bune.

Pentru activitatea profesională de excepţie a fost decorată în anul 1972 cu “Ordinul Meritul Cultural”, iar în anul 2002 Ministerul Culturii i-a acordat o diplomă de excelenţă şi “Trofeul folclorului românesc 2002”, pentru contribuţia de excepţie în promovarea folclorului românesc.

Tot în anul 2002, Maria Haiduc a fost decorată cu “Crucea Naţională Serviciul Credincios”, cls. a III-a, acordată de Preşedinţia României, pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere artistice semnificative pentru civilizaţia românească şi universală.

În 2004, Preşedinţia României i-a conferit Ordinul “Meritul cultural” în grad de ofiţer “Arta spectacolului”, în semn de apreciere a activităţii şi pentru dăruirea şi talentul pus în slujba artei scenice. În anul 2006 a primit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Oradea.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania