România poate deveni un adevărat hub de cunoaștere, după ce un proiect al industriei eoliene pentru reconversia profesională a minerilor din Valea Jiului – proiect care așteaptă încă susținerea autorităților din România – este tot mai apreciat în exteriorul țării. Comisia Europeană dorește chiar promovarea acestui proiect la nivel european. Proiectul de reconversie a minerilor din Valea Jiului este derulat de Academia de Pregătire şi Reconversie profesională pentru Surse Regenerabile şi Distribuţie a Energiei Electrice.

Asociația Română pentru Energie Eoliana (RWEA )va crea o bază de date cu minerii care vor face cursuri la Academie, aceasta urmând să fie pusă, gratuit, la dispoziția industriei de regenerabile care să poată să își aleagă viitori specialiști, tehnicieni care să lucreze în centralele eoliene. Minerii vor putea lucra în parcuri eoliene dacă se se vor înscrie Academia şi Reconversie profesională pentru Surse Regenerabile şi Distribuţie a Energiei Electrice de Pregătire pentru un stagiu de pregătire de şase luni.

Concret, proiectul vizează crearea acestei Academii cu puncte de formare la Târgu Jiu şi la Craiova. În aceste centre vor fi pregătiţi circa 500 de tehnicieni pe an, timp de 10 ani. La aceştia se adaugă alte 3.000 de persoane care urmează să fie specializate în distribuţia energiei electrice. Certificarea minerilor în cadrul Academiei le va permite acestora să lucreze în instalarea, operarea şi mentenanţa proiectelor regenerabile. Pentru înfiinţarea Academiei, Ministerul Energiei, împreună cu Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA), Monsson Operations, Distribuţie Energie Oltenia (companie din Grupul CEZ România) şi Universitatea din Petroşani au semnat un protocol de colaborare în luna mai a acestui an. Proiectul vizează să fie finanţat prin Fondul de Modernizare, la care România a aderat împreună cu alte state membre din UE.

Reprezentanții Asociației Române pentru Energie Eoliana (RWEA) au susținut că proiectul de reconversie a minerilor trebuie considerat de către autorități ca fiind prioritar pentru Valea Jiului. Mai mult, s-au făcut deja demersuri ca proiectul să fie finanţat prin Fondul de Modernizare, la care România a aderat împreună cu alte state membre din UE. Toate discuțiile pe acest subiect au avut loc în cadrul conferinței anuale a RWEA, ”Winds of Change – Energy Transition”, care a avut loc recent la București.

“Este un proiect excelent, dezvoltat de RWEA. Îl putem promova și noi la nivel european. Ce vreți să faceți pentru Valea Jiului este un exemplu de tranziție justă. Vă ocupați de dezvoltarea energiei din surse regenerabile și asigurați locuri de muncă pentru mineri”, a declarat Aleksandra Tomczak, DG Energy.

Mihai Bălan, Policy Officer RWEA, spune la rândul său că a solicitat autorităților să considere proiectul Academiei pentru Energie Regenerabilă și Distribuție a Energiei Electrice ca fiind prioritar pentru Valea Jiului și să-l încurajeze să devină un proiect regional.

“România poate deveni un hub de cunoaștere. Când am început eu să lucrez în domeniu, oamenii mergeau să se instruiască în alte țări. A venit momentul unei schimbări. Tranziția energetică înseamnă schimbare. Regiunile energetice se schimbă. Tranziția poate fi realizată prin reconversie profesională. Minerii vor putea lucra oriunde în Europa în domeniul regenerabilelor. Vor avea siguranță și salarii mai mari. Feedback-ul venit din partea minerilor este unul foarte bun. Reconversia profesională este foarte importantă. Energia eoliană face parte din această tranziție energetică și poate să facă parte și din soluție. Avem nevoie de oameni cu competențe în domeniu pentru că sectorul regenerabilelor va avea un viitor strălucit în România. Aceștia pot proveni din regiunile carbonifere, care sunt printre cele mai afectate în România. Proiectul nostru de reconversie profesională nu înseamnă doar formare, ci și angajarea minerilor, care au deja competențe. Avem electricieni, specialiști în mecanică, hidraulică în minerit. După 6 luni de cursuri la Academie, minerii se pot angaja în domeniul regenerabilelor. Pot lucra oriunde în Europa în această industrie. Vor lucra într-un sector competitiv, se vor simți mult mai în siguranță la locurile de muncă, vor avea salarii mai mari. Le putem oferi locuri de muncă sustenabile pentru următorii 40 de ani”, a declarat Sebastian Enache de la Monsson.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.