6.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI COVASNA70 de echipe s-au întrecut la Festivalul Cârnaţilor de la Sfântu Gheorghe

70 de echipe s-au întrecut la Festivalul Cârnaţilor de la Sfântu Gheorghe

Publicat în

spot_img
spot_img

Ediția cu numărul 17 a Festivalului Cârnaților de la Sfântu Gheorghe a adus astăzi în sala sporturilor din oraș 70 de echipe concurente din județele Covasna, Harghita și Mureș dar și din Ungaria. Premiul cel mare a fost câștigat de echipa Consiliului Județean Mureș, premiul fiind, la fel ca în edițiile precedente, participarea la Festivalul Cârnaților de la Békéscsaba, în Ungaria.

Şaptezeci de echipe din ţară şi străinătate au participat la Festivalul Cârnaţilor care a avut loc astăzi la Sfântu Gheorghe, iar reţeta câştigătoare ar putea fi preluată de către o companie locală şi introdusă în producţie, prin urmare cârnaţii ar putea fi găsiţi pe viitor într-o serie de magazine, au anunţat organizatorii.

Cârnații realizați în cadrul acestui concurs au fost analizați de un juriu format din specialiștii: Tóth Endre, Uhrin Sándor (ambii din Ungaria), chef Mădălina Santa, chef Oana Irina Coantă, directorul Direcției Agricole Covasna, Könczei Csaba și directorul DSVSA Covasna, dr. Sikó-Barabási Sándor și Falvai János. 

Regulile concursului spun că fiecare echipă poate fi formată din maximum 4 persoane. La înscriere trebuie să achite o taxa de participare de 300 de lei, în schimbul căreia primește câte zece kilograme de carne şi 15 metri de membrană pentru cârnaţi, precum şi diverse accesorii de bucătărie.

Ideea organizării acestui concurs a fost preluată din judeţul Bekes, Ungaria, unde se bucură de un foarte mare succes şi se înscrie într-un şir de evenimente gastronomice organizate în judeţul Covasna în scopul promovării produselor locale şi dezvoltării turismului local, precum festivalul preparatelor la ceaun, festivalul cartofului, festivalul kurtoskolacs şi deliciilor dulci, festivalul barbeque etc.

Potrivit organizatorilor, cârnaţii se numără printre produsele din carne preferate de covăsneni, dovadă faptul că anul trecut s-au vândut câteva sute de tone.

„Am făcut o statistică, anul trecut s-au consumat în judeţul Covasna mai mult de 300 de tone de cârnaţi de casă, dar foarte bine se vând şi cârnaţii cabanos. Avem în paleta noastră de produse un cârnat premiat în urmă cu câţiva ani la Parada Cârnaţilor, a fost o reţetă câştigătoare pe care acum o avem în producţie şi suntem deschişi, dacă şi anul acesta se naşte o reţetă, un cârnat foarte bun, cu un gust foarte bun, atunci suntem deschişi să îl introducem în producţie şi să îl vindem în continuare. În afară de aspectul tradiţional, secuii folosesc pentru cârnaţii de casă, de regulă, sare, piper, usturoi şi foarte puţină boia”, a declarat Berszany Tibor, principalul sponsor al concursului.

Juriul a premiat, printre altele, gustul şi aspectul cârnaţilor, decorarea meselor, igiena, vestimentaţia echipelor, servirea şi buna dispoziţie.

Activitățile au debutat la ora 10:00, când a început și concursul de făcut cârnați, derulat în incinta sălii de sport.  De la ora 14:00 s-a deschis și accesul în zona de competiție pentru vizitatori.

Organizatorii au amenajat în parcarea din apropierea sălii de sport din strada Vânătorilor un cort cu o capacitate de 3.000 de persoane, unde cei dornici au putut servi diverse bunătăți, de la cârnați, la carne prăjită și altele. 

Așteptăm toți vizitatorii lângă sala de sport în cortul mare unde o să avem patru, cinci feluri de cârnați, respectiv carne prăjită pentru servire. O să avem un stand de servire și pentru produse care se pot cumpăra pentru consum acasă, de la cârnați proaspeți, la tot felul de produse din porc, tradiționale”, a spus marți, într-o conferință de presă, unul dintre partenerii evenimentului, Berszány Tibor. 

Potrivit acestuia, lanțul de magazine pe care îl deține vinde anual aproximativ 300 de tone de cârnați. Preferați sunt cârnații de casă, dar căutați sunt și cei cabanos. Și anul acesta, câștigătorii competiției vor putea să își vadă creația în lanțul de magazine, de unde să fie cumpărată de oricine dorește.  

Festivalul Cârnaților este unul dintre cele mai longevive evenimente gastronomice din județul Covasna și poate și din țară. Concursul este inspirat dintr-o competiție similară derulată anual în regiunea Békéscsaba din Ungaria. Scopul evenimentului este atât promovarea ofertei gastro-turistice din județul Covasna, cât și crearea unor legături de prietenie între membrii comunităților.

Anul trecut, competiția a fost câștigată de Organizația Femeilor din Ojdula. Tot la ediția precedentă s-au atins o serie de recorduri, printre care realizarea a trei pâini uriașe cu cartofi și cârnați, de câte 60 de kilograme fiecare, cel mai mare mic-dejun din regiune și cel mai lung cârnat, care a măsurat 13,5 metri. 

Festivalul Cârnaților este organizat de Consiliul Județean Covasna, în parteneriat cu Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ASIMCOV) și SVESZ (Asociația Unităţilor Hoteliere şi Restaurante din Sfântu Gheorghe).

Articole recente

Începând din noiembrie, Ryanair va opera zboruri spre Dublin de pe Aeroportul Internaţional Cluj

Zborurile spre Dublin vor fi operate îcu două frecvenţe pe săptămână, în zilele de marţi şi sâmbătă

Se lansează programul gratuit de formare continuă „Învăț și Zâmbesc” pentru educatori, învăţători şi profesori

Programul „Învăț și Zâmbesc” conține un parcurs de învățare structurat în 3 etape: podcast, interviuri video și capsule video de învățare. Temele abordate sunt variate, de la abilități interpersonale până la aplicații și resurse didactice, fiind create pentru fiecare ciclu de învățământ: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Președintele CJ Maramureș susține că are soluții, după ce operatorul Drusal SA a sistat colectarea deșeurilor

Ionel Bogdan a precizat că Societatea Drusal SA are termen ca până mâine dimineață, cel târziu, să operaționalizeze serviciul de gestionare a deșeurilor, pentru care s-a angajat conform contractului pe care îl are cu administrația județului Maramureș. În caz contrar, se va proceda la rezilierea contractului semnat între Județul Maramureș și Drusal SA.

Mai multe articole de același fel