Organizaţia nonguvernamentală, Grupul Ecologic de Colaborare Nera (GEC NERA), s-a declarat total nemulțumită de modul în care compania Romsilva înțelege să implementeze strategia UNESCO de conservare a pădurilor seculare de fag din sitului Cheile Nerei – Beuşniţa. Reprezentanții GEC NERA au fost invitați vineri la o întâlnire organizată de Romsilva la Sasca Română cu reprezentanţi ai UNESCO şi IUCN (International Union for Conservation of Nature) pe tema implementării la nivelul sitului Cheile Nerei – Beuşniţa a strategiei, însă – susțin reprezentanții GEC NERA într-un comunicat de presă – totul a fost doar ”o altă păcăleală a ROMSILVA.”

Conform invitaţiei, scopul întâlnirii ar fi trebuit să fie obţinerea de către factorii interesaţi a unor puncte de vedere din partea reprezentanţilor UNESCO/IUCN cu privire la unele cazuri concrete de agresiuni împotriva pădurilor seculare de fag din sit, avându-se în vedere că la nivel global cele două organizaţii supervizează strategia de constituire a siturilor UNESCO de conservare a acestui tip de păduri.

Aceste cazuri de agresiune au fost aduse în ultimul an la cunoştinţa celor două organizaţii de către petenţi din Romania iar punctul de vedere al experţilor UNESCO şi IUCN ar fi fost interesant de ştiut avându-se în vedere că Romsilva nu a recunoscut niciodată că aceste fapte sunt contrare strategiei UNESCO de conservarea iar în invitaţia de participare la întâlnire era precizat faptul că cu o zi înainte expeţii au efectuat o vizită în sit destinată identificării agresiunilor împotriva patrimoniului UNESCO.

Acesta a fost şi motivul pentru care la întâlnire au participat mulţi factori locali interesaţi, numai că discuţiile au fost orientate de către reprezentanţii ROMSILVA şi Ministerului Mediului, prezenţi şi ei la întâlnire, spre generalităţi despre implementarea în România a strategiei UNESCO de conservare a pădurilor seculare de fag, generalităţi care se găsesc din abundenţă şi pe Internet.

Informaţia furnizată de către expertul UNESCO participant la întâlnire a fost aceea că ei au ştiut că la Sasca Română se va discuta în general despre aplicarea strategiei iar punctele vedere privind cazurile de concrete de agresiune împotriva patrimoniului UNESCO din sit vor fi incluse într-un raport care va fi pus ulterior la dispoziţia celor interesaţi.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.