Programul “More and Less”, care va examina potenţialele oportunităţi de intervenţie pentru a contribui la reducerea problemelor obezităţii infantile, a fost lansat, vineri, şi la Reşiţa.

“Este un proiect al Universităţii de Medicină şi Farmacie Timişoara şi se adresează familiilor cu copii între doi şi şase ani, care au exces ponderal. Practic, noi oferim cursuri pentru părinţi, pentru a-i ajuta să depăşească unele bariere. Ştim că fiecare părinte vrea ce e mai bun pentru copilul lui, însă, de multe ori, le este greu să spună nu. Am ales această categorie de vârstă pentru că în această perioadă se formează obiceiuri. Obezitatea la adult este o problemă de sănătate care afectează toate organele”, a declarat dr. Adela Chiriţă-Emandi, asistent la catedra de genetică a universităţii timişorene.

Programul “More and Less” este parte a Proiectului STOP (Ştiinţă şi Tehnologie în politicile privind Obezitatea copilului), prin care se doreşte îmbunătăţirea înţelegerii cu privire la modul în care mediul de viaţă formează comportamentul copiilor şi alegerile părinţilor.

Proiectul STOP este o iniţiativă majoră, finanţată de UE, lansată în cadrul programului de cercetare Horizont 2020 pentru securitate alimentară durabilă. Majoritatea părinţilor ştiu care sunt obiceiurile sănătoase, însă, aşa cum recunosc, întâmpină totuşi dificultăţi în a le pune în practică.

“Acest proiect este binevenit. La bază sunt profesor de sport, însă mişcarea nu poate să facă minuni fără o alimentaţie sănătoasă. Cred că cel mai important lucru este să educăm copiii în acest sens, începând cu segmentul de vârstă doi – şase ani. Mişcarea, alături de o alimentaţie corectă, aduc sănătate, adaptare şi bucurie. Copiii fac mişcare şi am văzut în curricula pentru preşcolari că se impune să se meargă şi să se facă activităţi în aer liber. Este un lucru îmbucurător, dar trebuie să educăm copiii şi în ceea ce priveşte o alimentaţie sănătoasă, iar acest lucru îl pornim prin schimbarea mentalităţii părinţilor şi bunicilor. În acest fel vom avea sorţi de izbândă prin acest proiect, care sperăm să ne aducă multe beneficii pentru copiii noştri”, a declarat Liliana Dacica, din partea Primăriei Reşiţa.

Programul “More & Less” are o tradiţie de peste zece ani în SUA şi Suedia. În Reşiţa, programul este oferit de Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” Timişoara, ca parte din proiectul European STOP, în parteneriat cu Primăria Municipiului Reşiţa şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin. 

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.