Teatrul Maghiar de Stat din Cluj şi Teatrul de Stat din Dresda vor prezenta împreună drama “Mutter Curaj şi copiii ei” de Bertold Brecht şi Paul Dessau. Premiera spectacolului va avea loc marţi, 19 noiembrie, și va deschide Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa (UTE).

Premiera de la Dresda a spectacolului a avut loc în luna septembrie, a relatat regizorul Armin Petras, la o conferinţă de presă susţinută la Cluj-Napoca. În opinia sa, a fost o mare provocare să pună în scenă aceeaşi piesă şi acelaşi concept de regie, cu alţi actori: unii germani, respectiv actori maghiari din România. Potrivit regizorului, regizarea celor două spectacole înseamnă o întâlnire a culturilor. Faptul că inserţiile muzicale ale spectacolului vor fi unele în limba germană şi la Cluj-Napoca, doreşte să sublinieze tot acest caracter intercultural, a menţionat Petras.

Regizorul a subliniat că subiectul spectacolului îl reprezintă războiul, modul în care percep oamenii războiul şi ceea ce gândesc despre acesta. Atât în spectacolul de la Dresda, cât şi în cel de la Cluj-Napoca, tensiunea războiului este evocată de un grup de douăzeci de actori, care marşează şi aleargă pe scenă. Printre aceştia se desfăşoară povestea Mamei Curaj şi a copiilor săi.

Singurul actor care joacă atât în spectacolul de la Dresda, cât şi în cel de la Cluj-Napoca, este românca Maria Tomoiagă, care o interpretează pe Kattrin, fiica mută a Mamei Curaj.

”A fost, deja la Dresda, o provocare uriaşă să se afle pe scenă timp de două ore şi să nu scoată niciun cuvânt în acest răstimp.”, a declarat actrița Maria Tomoiagă.

În cadrul spectacolului de la Cluj-Napoca, o nouă provocare pentru Maria Tomoiagă o reprezintă faptul că aici nu înţelege nici măcar limba spectacolului: limba maghiară.

”Creează figura unei femei care nu a ştiut, niciodată, să îşi arateiubirea; care prin mândria sa face rău nu doar sieşi, ci şi copiilor săi”, a spus Júlia Laczó, cea care o interpretează pe Mama Curaj.

Atmosfera lipsurilor din timpul războiului este sugerată – printre altele – prin faptul că unora dintre actori le lipseşte cămaşa ori nu au pantaloni, a spus Cinzia Fossati, care a creat costumele spectacolului. Totodată, pentru ca povestea să fie una atemporală, s-a apelat la utilizarea unor uniforme militare din diferite perioade istorice.

Premiera spectacolului “Mutter Curaj şi copiii ei”, care va avea loc marţi, la 19 noiembrie, va deschide Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa (UTE).

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania