Astăzi, 17 noiembrie, Opera Maghiară din Cluj va sărbători 200 de ani de la lansarea educaţiei muzicale instituţionale clujene. Bicentenarul va fi marcat printr-o premieră absolută a operei comice în două acte “Cronicarul”, compusă de György Selmeczi
special pentru Colegiul de Muzică ,,Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca şi Opera Maghiară din Cluj.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Libretul operei este semnat de Emese Egyed, Róbert Laczkó Vass şi compozitorul György Selmeczi şi se bazează pe un ciclu de poveşti ale lui Margit Szőcs. Acţiunea, plasată într-un timp nedefinit, se bazează pe istoria şi legendele Clujului şi Ardealului, purtând spectatorul în universul genurilor fantasy.

Povestea porneşte de la inimaginabila situaţie în care clujenii nu cunosc fenomenul muzicii, trăindu-şi viaţa fără cântece şi melodii. Ei urmează să fie scoşi din impas de către un grup de refugiaţi sosiţi de la Deva, în fruntea cărora se află călugărul Huba, care i-a scăpat de tirania castelanului. Refugiaţii cer azil judecătorului din Cluj (figură legendară), iar ca răsplată se
angajează să îi înveţe pe clujeni să cânte. Printre azilanţi se află şi frumoasa Ilona, izgonită din cetatea Devei de avansurile nedorite ale tiranului.

Muzica operei se poziţionează într-un cerc stilar larg, compozitorul unind elemente caracteristice operei, cantatei, musicalului, structuri vocale şi instrumentale complicate şi piese melodice simple, chiar până la proza cântată cu un acompaniament ritmic.

În spectacol evoluează 45 de copii interpreţi şi tot atâţia adulţi, alături de dansatori populari şi de o orchestră de copii.

Opera “Cronicarul” a fost transpusă în scenă de regizoarea Judit Szokol, orchestra fiind condusă de dirijorul József Horváth.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania